Lumea NTV
6 ecranizari romanesti de exceptie
Cele mai bine cunoscute scrieri romanesti au fost transformate si in filme de regizori talentati, care au urmat litera scrisa si ne-au ajutat sa vizualizam mai usor unele dintre scenele celebre si dintre personajele memorabile ale literaturii din Romania. Toate aceste scrieri fac parte din grupul carora pe care trebuie sa le citesti macar o data in viata, insa nici ecranizarile create dupa ele nu sunt mai prejos si au devenit adevarate clasice in cinematografia romaneasca, fiind si in ziua de azi extrem de indragite.
Padurea spanzuratilor
Romanul Padurea spanzuratilor de Liviu Rebreanu a fost ecranizat in anul 1965 de catre regizorul Liviu Ciulei. Filmul respecta firul narativ al cartii si este atat de bine realizat incat a fost premiat si la Cannes cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor si a primit o nominalizare pentru Palme d’or. La acea vreme, a fost unul dintre cele mai bune filme romanesti, avand o productie de exceptie, mijloace vizuale de cea mai inalta calitate si o distributie de actori reputati, printre care Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Ana Szeles, Emmerich Schaffer si multi altii.
Morometii
Romanul Morometii al lui Marin Preda a fost ecranizat in anul 1987 de Stere Gulea. Desi regizorul nu a avut o cariera fulminanta nici inainte si nici dupa aceasta ecranizare, productia romaneasca a uneia dintre cele mai stralucite scrieri din tara noastra a fost cea care l-a facut celebru. Filmul puncteaza cele mai importante episoade ale firului narativ din viata familiei lui Ilie Moromete, interpretat de Victor Rebengiuc, si a celorlalti locuitori ai satului Silistea-Gumesti in confruntarile lor zilnice,dar si fata in fata cu societatea in plina transformare.
Felix si Otilia
Dupa Enigma Otiliei de George Calinescu, Iulian Mihu a realizat ecranizarea Felix si Otilia in anul 1972. Acesta a fost apogeul regizoral al lui Mihu si in multe privinte, criticii literari au spus ca filmul a intrecut cartea. Filmul s-a bucurat si de o distributie formata exclusiv din actori de mare talent, printre care si Gheorghe Dinica, Gina Patrichi, Clody Bertola, Ovidiu Schumacher, Julieta Szonyi, Arpad Kemeny si multi altii. Scenografia si filmarea s-au bucurat si de o tehnica noua la acea vreme, Graphis Color, ce fusese brevetata cu putin timp inainte.
De-as fi Harap-Alb
Dupa Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga, filmul De-as fi Harap-Alb ni-l infatiseaza pe Florin Piersic intr-un rol cat se poate de amuzant si de remarcabil in acelasi timp. Productia a fost realizata in anul 1965, sub conducerea regizorului Ion Popescu-Gopo, unul dintre cei mai talentati artisti romani ai tuturor timpurilor, care s-a remarcat mai inati prin scurtmetrajele sale de animatie. Ironia, comedia si fascinatia se impletesc in ecranizarea conturata de Gopo dupa unul dintre cele mai cunoscute basme romanesti.
Reconstituirea
Filmul Reconstituirea, din anul 1970, este ecranizarea povestii cu acelasi nume scrisa de Horia Patrascu. Intr-o perioada destul de dificila din punct de vedere politic, regizorul Lucian Pintilie a reusit sa creeze ceea ce de multe ori este numit cel mai bun film romanesc al tuturor timpurilor. Meritul ecranizarii este unul deosebit, deoarece a pus in lumina povestirea intr-un mod cat se poate de realist si de socant, creand scene cu adevarat inspirationale si personaje marcante, printre care si cele interpretate de tinerii actori Vladimir Gaitan si George Mihaita.
Cel mai iubit dintre pamanteni
Cel mai iubit dintre pamanteni, romanul lui Marin Preda, a fost transpus in film de regizorul Serban Marinescu. Aceasta a fost cea mai reusita ecranizare realizata dupa 1989, dar si una deosebit de controversata, care probabil nu ar fi ajuns pe ecrane inainte de Revolutie, data fiind si natura romanului original. Stefan Iordache, Gheorghe Dinica, Dorel Visan, Ion Fiscuteanu si Mircea Albulescu au creat unele dintre cele mai impresionante roluri si au reusit sa transpuna perfect pe ecran atomsfera deosebit de incarcata a cartii.
Acestea sunt 6 dintre cele mai reusite ecranizari in film a unor romane celebre romanesti. Desigur mai sunt si alte productii, in special cele create inainte de Revolutie, care au facut cinste operelor literare pe care le-au recreat in imagini, cu ajutorul unor nume reprezentative pentru regia romaneasca si cu actori deosebit de talentati.
Ce alte ecranizari ale unor scrieri romanesti ai mai adauga la aceasta lista?