Lumea NTV
7 filme romanesti de exceptie din anii 2000
Cinematografia romaneasca a produs inca de la inceput filme de marca, insa, productiile de dupa anul 2000 au avut un farmec aparte pentru cinefilii romani si, mai mult decat atat, au reusit sa treaca si dincolo de granitele tarii noastre, impresionand critici de film la cele mai importante festivaluri ale cinematografiei europene. Iata care sunt asadar cateva dintre cele mai apreciate filme romanesti din anii 2000.
Moartea domnului Lazarescu
Moartea domnului Lazarescu, in regia lui Cristi Puiu, a primit premiul Un certain regard la Cannes in 2005. Umorul negru alaturi de situatiile tensionate si satira la adresa sistemului medical din Romania au facut din aceasta productie o reprezentatie de exceptie, indragita de catre cinefili.
Hartia va fi albastra
Hartia va fi albastra are la baza un fapt real, intens mediatizat in timpul Revolutiei, acela al accidentului cu doua echipaje blindate, care au fost pur si simplu distruse dintr-o confuzie. Filmul reda cu naturalete si simplitate emotiile create in primele zile dupa caderea comunismului, dar si tragismul situatiilor iscate din confuziile si neintelegerile oamenilor.
4 luni, 3 saptamani si 2 zile
4 luni, 3 saptamani si 2 zile este unul dintre cele mai cunoscute filme romanesti din anii 2000, atat in tara, cat si in strainatate. Cristian Mungiu, regizorul filmului, a obtinut primul premiu Palme d’Or pentru lungmetraj din Romania si astfel a deschis drumul cinematografiei romanesti in strainatate.
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii a fost o alta productie romaneasca ce s-a facut usor remarcata la festivalurile internationale. Actrita Dorotheea Petre a primit premiul pentru Cea mai buna actrita la Cannes. Ulterior, a fost declarata Cea mai buna actrita a anului 2007 si a primit un Premiu Gopo si Premiul UCIN la aceeasi categorie.
California Dreamin' (nesfarsit)
California Dreamin’ (nesfarsit) este imaginea perfecta a unei lumi pierdute undeva in Romania. O micuta localitate, plina de oameni care de care mai diferiti, reuseste sa impiedice trecerea unui tren militar american si toate acestea numai din cauza sefului de gara si a conceptiilor sale originale. Filmul a fost premiat cu distinctia Un certain regard la Festivalul de Film de la Cannes.
Filantropica
Filantropica este productia care l-a readus in atentia noastra pe Nae Caranfil. Povestea plina de suspans, umor, dar si de momente dramatice, este un alt portret al societatii romanesti pierdute in deriva numeroaselor evenimente politice, in care oamenii de rand incearca sa gaseasca cele mai productive mijloace financiare.
Politist, adjectiv
Politist, adjectiv a primit Premiul Juriului Un certain regard si Premiul FIPRESCI la Cannes. Filmul lui Corneliu Porumboiu ne aduce in fata o serie de personaje deosebite, avandul in centrul atentiei pe politistul care sufera de mustrari de constinta, intr-o poveste captivanta si plina de suspans.
Tu care crezi ca a fost cel mai bun film romanesc din anii 2000?