Lumea NTV
Cei mai buni actori romani care ne-au lasat o mostenire cinematografica de exceptie
Meseria de actor este un miraj pentru foarte multa lume, dar nu este nici pe departe una usoara. In industria filmului romanesc s-au remarcat in ultimele decenii actori desavarsiti, care ne-au incantat prin rolurile interpretate in filme, ne-au facut sa radem, sa plangem si au lasat o mostenire greu de egalat. Adevarati maestri pe scenele de teatru si artisti de exceptie s-au ridicat la ceruri lasand mai trista lumea filmului romanesc. Afla povestea a sapte dintre titanii cinematografiei romanesti.
Gheorghe Dinica
Nu este roman caruia sa nu-i fi ramas intiparita in minte celebra replica "mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana", rostita de maestrul Gheorghe Dinica in filmul Filantropica (2002). Actor de exceptie, artist pe scena teatrului romanesc si o voce inconfundabila, Gheorghe Dinica a fost unul dintre cei mai importanti actori romani ai tuturor timpuri. Acesta a jucat in peste 70 de filme romanesti si sute de piese de teatru, interpretand mai mereu rolurile negative. Gheorghe Dinica a fost unul dintre actorii romani care a refuzat sa interpreteze roluri in productiile de la Hollywood. Maestrul scenei romanesti s-a stins din viata in octombrie 2009, la varsta de 75 de ani. Gheorghe Dinica nu a avut copii, si s-a casatorit abia la varsta de 60 de ani, cu Gabriela Georgeta.
Jean Constantin
Unul dintre cei mai mari actori romani de comedie, Jean Constantin a descretit fruntile a milioane de romani in seria B.D., precum si in multe alte pelicule si piese de teatru. Comediantul a fost un apropiat colaborator al regizorului Sergiu Nicolaescu si a debutat in filmul Nemuritorii (1973). S-a remarcat in serialul Toate panzele sus (1976) si a continuat sa-si adauge in palmares peste 60 de roluri interpretate in filme de exceptie. Jean Constantin a cochetat si cu scena teatrului romanesc, fiind si cel care a infiintat teatrul de papusi din Constanta. Actorul s-a stins din viata in mai 2010, la varsta de 82 de ani.
Dem Radulescu
Dem Radulescu a fost unul dintre cei mai indragiti actori romani de comedie. Cu peste 30 de roluri interpretate in filme romanesti de comedie, Dem Radulescu, poreclit si Bibanul, s-a mandrit cu o cariera de exceptie in lumea boxului inainte sa-si puna viata in slujba Thaliei. Dem Radulescu a debutat pe scena teatrului romanesc in 1956 si a ramas fidel pasiunii sale. Actorul de comedie a fost casatorit de doua ori, iar ultima dintre sotiile sale, Adriana Schiopu, i-a adus pe lume o fata, Irina Radulescu. Dem Radulescu a decedat in 2010, la varsta de 69 de ani.
Sergiu Nicolaescu
Regizorul Sergiu Nicolaescu este cel mai vizionat producator de filme si actor din Romania. Acesta a lasat in urma 70 de filme si seriale, majoritatea realizate in perioada regimului comunist. Regizor indragit, dar si un personaj controversat datorita implicarii sale in scena politica postdecembrista, Sergiu Nicolaescu este o legenda a cinematografiei romanesti. Maestrul filmelor romanesti a debutat cu scurtmetrajul Scoicile nu au vorbit niciodata (1959), iar Memoria Trandafirului (1962) i-a adus recunoastere internationala. Sergiu Nicolaescu a regizat numeroase filme istorice, in majoritatea dintre acestea interpretand si rolul principal. Sergiu Nicolaescu a fost casatorit de trei ori, nu are copii si a decedat la varsta de 83 de ani, in 2013.
Toma Caragiu
Toma Caragiu a fost unul dintre cei mai complecsi actori romani. Despre meseria sa, maestrul spunea ca "actorul trebuie sa joace asta-seara Lear si a doua seara sa fie clovn la circ". Cu aproximativ 40 de roluri interpretate, Toma Caragiu a jucat in mod deosebit in filme de comedie si a fost o aparitie apreciata de public pe scena teatrului romanesc. Actorul a debutat in domeniul teatral in 1948 si la doar 28 de ani a primit functia de director al Teatrului de Stat din Ploiesti. Din 1965, actorul a activat pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti unde a lasat o mostenire de 90 de premiere. Actorul Toma Caragiu si-a pierdut viata in timpul cutremurului din 1977, la varsta de 55 de ani, impreuna cu regizorul Alexandru Bocanet.
Amza Pellea
Amza Pellea, actorul care a dat viata personajului Nea Marin, a plecat dintre noi la varsta de doar 52 de ani, in 1952. Indragitul actor a fost o personalitate complexa si un artist care a reusit mereu sa interpreteze cu succes atat roluri de comedie, cat si cele ale personajelor istorice in filmele lui Sergiu Nicolaescu. Amza Pellea a interpretat peste 40 de roluri in filme, iar pe scena teatrului romanesc si-a respectat mereu publicul prin interpretarile sale fara cusur. Amza Pellea este tatal actritei Oana Pellea.
Iurie Darie
Actorul preferat al copiilor, Iurie Darie a aparut in peste 40 de productii romanesti. Iurie Darie a debutat in cinematografie in 1959 si este actorul roman cel mai talentat la desen. Multe dintre interpretarile sale, mai ales cele din spectacole, erau dedicate copiilor. Una dintre cele mai importante perioade din cariera actorului a fost cea in care a jucat pe scena Teatrului de Comedie din Bucuresti, unde a interpretat roluri in spectacole de referinta, precum Troilus si Cressida si Umbra. Actorul a fost casatorit cu Anca Pardea, nu a avut copii si a decedat in 2012, la varsta de 83 de ani.
Tie care dintre actorii cinematografiei romanesti iti place cel mai mult?