Lumea NTV
Cei mai cunoscuti regizori romani si capodoperele lor
Regizorii romani s-au remarcat in ultimii ani, datorita productiilor de inalta calitate si a premiilor internationale pe care au reusit sa le castige. Astfel, ei au adus faima cinematografiei romane, atat in tara noastra, cat si in strainatate, devenind nume demne de a fi respectate si apreciate. Filmele romanesti au luat amploare si au cucerit noi teritorii datorita oamenilor talentati care le-au pus in scena. Iata o lista a celor mai cunoscuti regizori romani si a celor mai fascinante capodopere pe care le-au realizat.
Cristi Puiu - deschizatorul "noului val romanesc"
Productiile lui Cristi Puiu au marcat cinematografia romaneasca de pana acum si au deschis asa-zisul "nou val romanesc". Filmele lui au fost apreciate la nivel national si international. Astfel, dintre cele mai celebre productii ale sale, trebuie sa mentionam: Marfa si banii, Un cartus de Kent si un pachet de cafea si Aurora, toate filme despre diverse realitati ale vietii romanesti. Moartea Domnului Lazarescu, un film despre realitatea cruda a sistemului de sanatate din Romania, a fost cel care l-a adus pe Cristi Puiu in cele mai apreciate cercuri, inclusiv la Cannes, unde productia a fost premiata cu "Un Certain Regard".
Cristian Mungiu - regizorul filmelor pentru public
Cel care a reusit sa aduca Palme D'Or-ul in Romania, cu productia 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, este Cristian Mungiu, un regizor ce se remarca prin alegerea unor subiecte interesante, dar aprinse ale trecutului si ale prezentului romanesc. Mungiu a reusit sa aduca in interesul intregii Europe o realitate a comunismului romanesc prin filmul sau, una prezentata fara rusine si cu o imagine impresionanta. Dintre celelalte productii de marca ale aceluiasi regizor, mai putem mentiona: Occident si Amintiri din Epoca de Aur, dar si o serie de scurt metraje devenite celebre.
Radu Munteanu - un regizor al realitatilor sociale
Radu Munteanu este un regizor al realitatilor sociale romanesti, fie ele trecute, fie prezente. Lungmetrajele sale de exceptie au fost extrem de apreciate, iar povestile lor s-au axat pe diverse elemente din vietile personale ale romanilor si pe felul in care acestia s-au descurcat cu ele. Hartia va fi albastra este filmul perioadei comuniste, prin care regizorul si-a exprimat parerile despre aceasta. Celelalte productii, cum ar fi: Furia, Boogie si Marti, dupa Carciun au urmarit diverse scene si intamplari de viata personala, toate cu dramele si cu amuzamentele lor specifice romanilor.
Florin Serban - la inceput de drum in cinematografie
Tot ce i-a trebuit lui Florin Serban a fost un film de exceptie si acesta a fost Eu cand vreau sa fluier, fluier. Astfel s-a marcat un debut de exceptie in cinematografia romaneasca, dupa un drum lung, in care regizorul a fost instruit si a invatat arta cinematografiei inclusiv in America. Pe langa debutul exceptional al regizorului, filmul a marcat si intrarea in aceasta lume a tinerilor actori, care s-au regasit in productie, atat intre personajele principale, cum ar fi George Pistereanu si Ada Condeescu, cat si dintre personajele secundare. Florin Serban este un regizor la inceput de drum, un drum inceput cu dreptul.
Catalin Mitulescu - de la scurt metraje la filme de exceptie
Catalin Mitulescu a ajuns in atentia tuturor din lumea filmului national si international, cu scurt metrajul Trafic, cu care a luat premiul Palme D'Or in 2004. Pe langa notorietatea obtinuta, cu acest scurt metraj, regizorul s-a remarcat si cu ajutorul productiilor cinematografice de lung metraj. Dintre cele mai celebre, sunt demne de a fi mentionate: Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, un film despre o tanara eleva care hotaraste sa fuga din Romania, la acea vreme comunista, dar si Loverboy, productia care i-a readus impreuna pe ecrane pe George Pistereanu si pe Ada Condeescu.
Corneliu Porumboiu - regizorul celor mai premiate filme
Cu toate ca majoritatea filmelor romanesti despre perioada comunista, despre ce s-a intamplat dupa sau pur si simplu despre vietile simple ale romanilor au atras o atentie deosebita asupra cinematografiei romane, filmele realizate de Corneliu Porumboiu sunt probabil cele mai premiate la nivel international. Astfel, el a reusit sa castige numeroase premii la Cannes cu filmele A fost sau nu a fost si Politist, adjectiv. Visul lui Liviu a fost prima productie prin care regizorul s-a remarcat in tara noastra, dar si in strainatate in 2004.
Acestia sunt doar cativa dintre regizorii romani de exceptie, care ne-au fermecat de pe marile ecrane nu numai pe noi, ci si pe europeni. Numeroasele premii pe care le-au adus in tara cu productiile lor sunt cele care ne arata ca avem o lume a filmului desavarsita in Romania si ca aceste talente merita toata aprecierea noastra. Chiar daca trateaza trecutul, chiar daca trateaza prezentul, cu umor sau cu dramatism, talentul acestor regizori in crearea unei imagini autentice romanesti este de netagaduit. Aveti un regizor roman preferat?