Lumea NTV
Cele mai bune filme cu dezastre naturale ale anilor 2000
Cele mai bune filme cu dezastre naturale s-au remarcat in anii 2000, in special datorita faptului ca acestea au fost un mare punct de atractie pentru producatori in ultimul timp, dar si pentru ca se preconiza sfarsitul lumii in anul 2012. In urma trecerii anului 2012, s-a spus ca aceste filme nu vor mai avea nicio valoare, insa acest fapt nu este nici macar aproape de adevar. Aceste productii au ramas in continuare apreciate de cinefili, din mai multe motive, cum ar fi: pentru ca prezinta un scenariu cat se poate de real, care atrage prin sentimentele pe care le naste, pentru ca foloseste efecte speciale de proportii exceptionale, in care rastoarna lumea asa cum o stim noi si toate simbolurile ei, pentru ca sunt surse de inspiratie pentru scenarii de evenimente fictive si asa mai departe. Iata o lista a celor mai bune filme despre dezastre naturale realizate pana acum in anii 2000.
Despre dezastre pe apa in Furtuna perfecta (The Perfect Storm), 2000
Adaptat dupa cartea cu acelasi titlu scrisa de Sebastian Junger in 1997, ce povestea dezastrul natural in care a fost prins echipajul de pe Andrea Gail in 1991, filmul se axeaza pe reprezentarea dramatica a evenimentelor, intr-o abundenta de efecte speciale foarte bine realizate, care te vor tine cu sufletul la gura. Pe langa povestea furtunii perfecte, din care nimeni nu ar putea scapa, imaginata in cel mai dramatic mod posibil, filmul s-a bucurat si de o echipa de actori de exceptie, formata din George Clooney, William Fichtner, Mark Wahlberg, Diane Lane, John C. Reilly, Mary Elizabeth Mastrantonio si Karen Allen. Povestea de exceptie a fost redata cu succes pe marile ecrane si a fost foarte apreciata pentru calitatea sa.
Despre dezastre naturale in Unde vei fi poimanie? (The Day After Tomorrow), 2004
Intr-o incercare de a surprinde probabilitatile de catastrofe naturale ale zilelor noastre, Unde vei fi poimaine? se axeaza pe efectele devastatoare ale incalzirii globale, ce ar duce, in urma unei serii mixte de evenimente meteorologice extreme, la racirea globala. Intr-o noua era glaciara formata, un mic grup incearca sa opuna rezistenta frigului si sa se mentina in viata. Insa, intorsaturile de situatie si problemele aparute ii impiedica sa se protejeze in mod adecvat si lucrurile iau noi si noi intorsaturi. New York-ul acoperit cu zapada si gheata se elibereaza incet de sub furia naturii, iar grupul incearca noi metode de a-si semnaliza prezenta oricui pentru a fi salvati.
Despre dezastre biologice in Intamplarea (The Happening), 2008
Unul dintre filmele care a marcat acest gen de productii este Intamplarea. Un dezastru natural destul de bizar ia nastere in Central Park, New York. Dupa mai multe serii de sinucideri cu cauze necunoscute, se descopera faptul ca plantele emiteau in vant o neurotoxina, ce ii impingea pe oameni la sinucidere. Personajele principale formeaza un grup si incearca din rasputeri sa isi mentina luciditatea neafectata de toxina emisa de plante si astfel viata. Unii dintre ei reusesc sa scape, dar altii nu. Oare acesta sa fie doar inceputul unei epidemii, dintr-o simpla “intamplare”? Finalul spune totul despre aceasta posibilitate, chiar si la cativa ani dupa prima intamplare.
Despre dezastre solare in Numere fatale (Knowing), 2009
Tradus in limba romana ca Numere fatale, filmul a fost unul care a marcat acest gen de productii. Combinatia ingenioasa intre un dezastru natural iminent, predictii si extraterestrii a facut ca acest film sa fie unul de exceptie si extrem de apreciat de critici si de cinefili. O lista de numere secventiale scrisa in anul 1959 prevesteste dezastrele intamplate pe parcursul a 50 de ani. Ajunsa in mana unui elev din capsula timpului liceului, lista este analizata de Jonathan Koestler, care descopera semnificatia ingrozitoare a numerelor si iminentul sfarsit al planetei, cauzat de o explozie solara. Din fericire, copiii sunt salvati de nave extraterestre si plasati pe un alt “Pamant” pentru un nou inceput.
Despre dezastre transmisibile in Contaminarea (Contagion), 2011
Cu un subiect medical, Contaminarea a atacat o tema tot mai vehiculata a realitatii, aceea de raspandirea a unui virus mortal, care sa afecteze populatia intregii planete, fara a putea fi tinut sub control si oprit. Filmul urmareste o linie logica de evenimente si abunda in explicatii biologice, astfel incat povestea sa para cat se poate de reala. Virusul mortal in aceasta cauza este transmis prin niste obiecte purtatoare de bacterii si ajunge sa se raspandeasca cu rapiditate, creand panica mondiala in fata unei pandemii necunoscute. Filmul s-a remarcat si datorita numelor mari, cum ar fi: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Jennifer Ehle si Bryan Cranston.
Filmele cu dezastre naturale au fost intotdeauna fascinante si probabil ca vor fi mereu. Fascinatia se naste din imaginarea unui scenariu posibil, dar pe care nimeni nu ar vrea sa-l experimenteze. Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa fie pus intr-o situatie asemanatoare sau nu isi doreste nici macar sa se gandeasca la aceasta posibilitate, genul acesta de productii sunt cele care te tin cu sufletul la gura si care nu te lasa sa pleci din fata ecranului. Care dintre aceste filme sunt cele pe care le-ai vazut si pe care ai vrea sa le vezi?