Lumea NTV
Cele mai bune filme romanesti ale anilor '50-'60
Anii '50-'60 au fost unii foarte prolifici pentru cinematorgrafia romaneasca si au dat nastere unui numar mare de productii de exceptie. Atunci s-au remarcat o serie de regizori, actori si scenografi, ce sunt si astazi considerati a fi unii dintre cei mai importanti ai industriei de film din Romania, am putea spune chiar clasicii cinematografiei romanesti. Ti-am pregatit asadar o lista a celor mai bune filme din acea perioada, pe care trebuie sa le revezi.
Eruptia (1957)
Eruptia a fost filmul de debut al regizorului Liviu Ciulei. Productia din 1957 s-a remarcat prin expresivitatea imaginilor surprinse, prin talentul cu care regizorul a imaginat filmul si si-a instruit actorii in conturarea unor personaje deosebite. Desi subiectul filmului a fost unul conformist pentru acea vreme, evolutia personajelor, dramatismul si imaginea au facut din Eruptia un film de exceptie.
La "Moara cu noroc" (1957)
In acelasi an apare si La "Moara cu noroc" o ecranizare a celebrei nuvele a lui Ioan Slavici, impresionanta prin felul in care reda dramatismul actiunilor personajelor si jocul psihologic nuantat. Imaginile deosebite din film au ramas de asemenea in istoria cinematografiei romanesti, una dintre cele mai pregnante fiind cea in care Lica Samadau si calaretii sai sunt conturati ca umbre in fata amurgului serii.
Valurile Dunarii (1960)
Liviu Ciulei si-a continuat evolutia cinematografica cu Valurile Dunarii. In acest film, povestea este plasata in anul 1944, pe fundalul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si al pozitiei Romaniei in acesta. Regizorul a reusit sa puna in evidenta, dincolo de conflictul la nivel mondial, si sensibilitatile individuale, dar si tensiunile dintre personajele sale.
Tudor (1963)
Tudor al lui Lucian Bratu a fost considerata a fi prima superproductie romaneasca, pentru ca a adus numeroase tehnici moderne in folosire, dar si o multime de alte aspecte noi. A fost primul film romanesc in format cinemascop si a fost complet lucrat si ediatat de regizorul Lucian Bratu, care, desi se afla abia la al doilea film, dovedea deja o maiestrie de exceptie in acest domeniu.
De-as fi... Harap Alb (1965)
Ion Popescu-Gopo s-a remarcat din nou in materie de lungmetraje cu o ecranizare fantastica a celebrului basm al lui Ion Creanga, sub forma filmului De-as fi... Harap Alb. Perspectiva moderna de abordare si elementele moderne incluse in film, umorul bizar si macabru, dar si accentele homoerotice introduse subtil in diverse scene au facut din aceasta hazlie productie una dintre cele mai apreciate ale acelor vremuri.
Padurea spanzuratilor (1965)
Liviul Ciulei se intrece din nou pe sine in ecranizarea romanului Padurea spanzuratilor. Aceasta este una dintre cele mai mari capodopere ale filmului romanesc, pentru ca are un substrat filosofic deosebit transmis prin fiecare imagine si prin fiecare actiune a personajelor, iar substanta umana, analiza psihologica este una deosebit de impresionanta si de emotionanta.
Rascoala (1966)
Mircea Muresan a reusit sa surprinda in imagini de film sobre si austere intreaga poveste sumbra a romanului Rascoala a lui Liviu Rebreanu. Aceasta productie a fost cea mai importanta a regizorului si a ramas ca una dintre cele mai bune ecranizari romanesti. Peisajul rural de iarna deprimant, personajele frustrate, nemultumite, toate au contribuit la crearea unui film deosebit.
Dacii (1967)
Debutul impresionant al lui Sergiu Nicolaescu a avut loc in anul 1967, prin productia Dacii. Filmul a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute superproductii istorice romanesti, pentru ca a demonstrat posibilitatile imense ale filmului romanesc de a imagina si de a reproduce episoade istorice deosebite. Actorii si scenografii care au contribuit la acest film au creat istorie alaturi de Sergiu Nicolaescu.
Acestea sunt doar cateva dintre filmele romanesti care au facut istorie si care au dat startul unui curent cinematografic de exceptie pentru tara noastra. Ecranizarile dupa marile opere literare, dar si filmele istorice au fost cele care au construit baza cinematografiei romanesti. Ce alte filme de exceptie din acea perioada ar mai trebui incluse pe lista noastra?