Lumea NTV
Cele mai bune filme romanesti ale anilor '70-'80
Anii '70-'80 au dat cinematografiei romanesti o serie de filme celebre. Desi in mare parte de inspiratie sovietica, dat fiind regimul politic de la acea vreme, unele dintre aceste productii s-au remarcat prin talentul regizoral si actoricesc, prin imaginile pregnante create, prin subiectele abordate si prin modernitatea lor pentru domeniul de film romanesc al acelor timpuri. Iata asadar care au fost cele mai bune filme romanesti ale anilor '70-'80.
Cursa (1975)
Cursa a fost filmul de debut al regizorului Mircea Daneliuc. Povestea calatoriei, imbracata in note grave ale naturii umane, dar si cu accente de umor discret a fost cea care a marcat inceputul unei cariere prolifice si de succes pentru marele regizor. Filmul urmareste destinele a trei personaje pe fondul societatii debulsolate in care traiesc acestea si din care incearca sa evadeze.
Prin cenusa impreiului (1976)
Prin cenusa imperiului a fost filmul care a marcat apogeul carierei regizorului Andrei Blaier. Productia a fost o ecranizare reusita a romanului Jocul cu moartea de Zaharia Stancu si i-a avut in rolurile principale pe Gabriel Oseciuc si pe Gheorghe Dinica, care au interpretat doua personaje ratacite intr-un spatiu balcanic deznadajduit si framantat de miscarile Primului Razboi Mondial.
Tanase Scatiu (1976)
Tanase Scatiu, filmul lui Dan Pita, a reprezentat o ecranizare a mai multor parti din scrierea Viata la tara de Duiliu Zamfirescu. Regizorul a reusit sa imbine cu succes firul narativ cu imagini contemplative, dar si drama actiunilor si a personajelor cu un umor subtil. In plus, aici am putut vedea unul dintre celebrele personaje negative interpretate de Victor Rebengiuc si care aveau sa marcheze cariera actorului.
Seria ardelenilor (1978-1981)
Profetul, aurul si ardelenii (1978) al lui Dan Pita, Artista, dolarii si ardelenii (1980) al lui Mircea Veroiu si Pruncul, petrolul si ardelenii (1981) al lui Dan Pita este celebra trilogie a ardelenilor din Vestul salbatic, o serie plina de veselie, dar si de dramatism, care a devenit rapid una dintre cele mai marcante productii ale cinematografiei romanesti. Fiecare film s-a remarcat in felul sau si merita revazut de fiecare data.
Septembrie (1978)
Septembrie a fost considerat unul dintre putinele filme romanesti de exceptie de la acea vreme, pentru ca regizorul Timotei Ursu a reusit sa puna in lumina nu numai un fir al povestirii sale cinematografice, ci si numeroase emotii si sentimente transmise la cele mai complexe nivele prin intermediul personajelor sale. Geo Costiniu si Anda Onesa au interpretat unele dintre cele mai remarcabile personaje de la acea vreme.
Proba de microfon (1980)
Proba de microfon si Vanatoarea de vulpi au fost cele mai bune filme ale regizorului Mircea Daneliuc. Productia din 1980 s-a axat pe reliefarea societatii romanesti exact asa cum era ea la acea vreme: degradata, nemiloasa si cruda. Mircea Daneliuc interpreteaza el insusi rolul unui operator de televiziune, care surprinde realitatea tarii sale, alaturi de sotia sa, interpretata de Tora Vasilescu.
Sa mori ranit din dragoste (1984)
Sa mori ranit din dragoste este un film plin de actiune si de suspans, o noutate chiar din partea regizorului Mircea Veroiu, care isi obisnuise publicul cu productii mult mai profunde. Filmul prezinta povestea a doi idealisti, urmarind confruntarile lor cu societatea in care traiesc si cu Siguranta. Rolurile principale au fost interpretate de Claudiu Bleont, Tora Vasilescu, Marcel Iures si Gheorghe Visu.
Filmele adolescentei (1985-1987)
In 1985, apare Declaratie de dragoste, prima productie romaneasca ce ecranizeaza sentimentalismul adolescentin si imaginea unui tineret captiv intre copilarie si maturizare. A urmat apoi, in 1987, Liceenii, care a dat startul seriei cu acelasi nume si care a devenit una dintre cele mai apreciate productii pentru tineret din cinematografia romaneasca. Sub bagheta regizorului Nicolae Corjos s-a dezvoltat un nou subiect in filmul romanesc.
Morometii (1987)
Stere Gulea a reusit una dintre cele mai impresionante ecranizari literare din cinematografia romaneasca dupa romanul Morometii de Marin Preda. Filmul sau a prezentat cu acuratete viziunea autorului asupra satului romanesc, cu toate nuantele si realitatile sale sociale si private, iar Victor Rebengiuc a conturat inca un rol de exceptie pentru cariera sa, Ilie Moromete.
Acestea sunt cateva dintre cele mai bune filme romanesti realizate in anii '70-'80. Ce alte productii din tara noastra ai mai adauga acestei liste?