Lumea NTV
Cele mai bune filme romanesti din anii '90
Anii '90 au reprezentat un inceput timid in cinematografia romaneasca originala. Desi era de asteptat ca dupa incheierea regimului comunist, arta sa fie cea care infloreste, procesul a fost unul destul de greoi. Regizorii, scenaristii si actori s-au dezmortit cu greu din stilurile cu care au fost obisnuiti, asa ca abia anii 2000 au adus de fapt boom-ul cinematografic romanesc asteptat in anii ’90. Chiar si asa, unele productii din anii '90 s-au remarcat mai mult decat altele.
De ce trag clopotele, Mitica? (1990)
De ce trag clopotele, Mitica? este filmul lui Lucian Pintilie, lansat abia in anul 1990, desi fusese produs cu 10 ani in urma, pentru ca in timpul regimului comunist a fost blocat de cenzura. Violenta semantica, mai degraba decat atacurile subtile asupra politicii regimului, a fost cea care i-a atras interzicerea. Filmul este de fapt o compunere a mahalalei romanesti avand la baza piesele lui I.L. Caragiale si abunda de actori romani extrem de talentati, care i-au adus si succesul si recunoasterea.
Un bulgare de huma (1990)
Nicolae Margineanu a regizat filmul Un bulgare de huma inainte de Revolutie, deci aceasta ar putea fi catalogata drept ultima productie din perioada Comunista. Subiectul filmului urmareste viata lui Ion Creanga, interpretat de Dorel Visan, si relatia sa cu Mihai Eminescu, interpretat de Adrian Pintea. Intreaga productie este o reprezentare a epocii, ce imbina dramatismul cu o imagine poetizata a conditiei scriitorului.
Balanta (1992)
Balanta este primul film al lui Lucian Pintilie de dupa inlaturarea cenzurii. Lumea debusolanta si dezumanizata este principalul subiect al acestei productii, iar accentele teatrale aduc un suflu interesant productiei. In plus, in rolurile principale putem admira unele dintre numele mari ale cinematografiei romanesti cum ar fi Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu, dar si Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Marcel Iures si multi altii.
Cel mai iubit dintre pamanteni (1993)
Cel mai iubit dintre pamanteni este probabil una dintre cele mai reusite ecranizari literare de dupa Revolutie. Dupa romanul lui Marin Preda, filmul lui Serban Marinescu ne aduce in fata o lume cruda, cu unele dintre cele mai socante secvente de film din cinematografia noastra de pana atunci. Aceasta este una dintre cele mai notabile productii romanesti din acea perioada si probabil si una dintre cele mai agresive, insa si subiectul romanului este unul la fel de viguros, astfel ca ecranizarea nu a facut decat sa imagineze lumea romaneasca din perioada Groza-Dej.
Trahir (1994)
Trahir este ultimul film al anilor ’90, care a incheiat perioada de dezmortire a cinematografiei romanesti, dar care a si lasat un gol dupa sine, care se va umple abia din anul 2001, cand incepe sa se contureze noul val de regizori tineri in Romania. Filmul urmareste destinul unui intelectual in perioada detentiei politice, tulburarile si dramele sale, dar si mustrarile de constiinta aduse de libertatea regasita ulterior.
Acestea sunt cele mai bune filme ale anilor '90. Au fost putine care au aparut in aceasta perioada, in mare parte pentru ca domeniul cinematografic romanesc sa zbatea sa razbata peste cenzura si peste obisnuintele Comunismului, astfel incat sa poata trece in final la rangul de domeniu artistic. Productiile care au aparut in aceasta perioada au fost insa rampele de lansare pentru ceea ce a urmat, deoarece, incepand cu anii 2000, industria de film romaneasca a beneficiat de un suflu nou.
Care a fost cel mai bun film romanesc al anilor '90?