Lumea NTV
Cele mai bune westernuri din istoria cinematografiei
Westernurile sunt acele filme care creeaza o imagine despre viata in Vechiul Vest American, din secolul al XIX-lea. Acele timpuri sunt cele ale serifilor, dar si ale banditilor, ale micilor orasele si ale oamenilor mari in cautare de surse de imbogatire. De-a lungul timpului westernurile si-au castigat o mare faima in cinematografie, devenind sursele de explorare a trecutului american, chiar in acele momente palpitante ale istoriei, in care lupta pentru evolutie si pentru dezvoltare urma sa-si schimbe cursul in mod hotarat. Cele mai bune westernuri din istoria cinematografiei sunt cele care au creat o imagine autentica a acelei lumi, cu actori de exceptie si cu povesti interesante.
Bunul, raul si uratul (The Good, the Bad and the Ugly), 1966
Parte din Trilogia Dolarilor, Bunul, raul si uratul este cea mai frumoasa incheiere pentru o franciza, care a uimit lumea si care a popularizat genul western si mai mult. Sub conducerea lui Sergio Leone, ultima parte a trilogiei a fot si cea mai buna si a prezentat povestea unui trio incredibil, format din Blondie, Angel Eyes si Tuco Ramirez, plecat in cautarea unei comori in timpul Razboiului Civil.
Django, 1966
In acelasi an apare Django, un western violent si palpitant. Personajul principal este interpretat de Franco Nero, unul dintre greii filmelor de acest tip, care a avut o cariera foarte lunga in interpretarea diferitelor personaje din Vechiul Vest. Filmul din 1966 a fost o inspiratie pentru productia lui Tarantino din 2012, care a ales sa ilustreze acelasi personaj de western faimos intr-o maniera originala.
Django dezlantuit (Django Unchained), 2012
Filmul lui Quentin Tarantino a urmat reteta de succes impusa de productia din 1966 si a devenit unul dintre cele mai noi westernuri din industrie si cel care a reusit sa readuca aceste productii in atentia publicului. In plus, nominalizarile si premiile de la Oscar, de la Globurile de Aur si de la BAFTA au intarit renumele acestui western si al genului in general, intr-o perioada moderna.
Hoarda salbatica (The Wild Bunch), 1969
Filmul Hoarda salbatica si-a castigat reputatia si locul bine meritat in aceasta clasificare prin crearea unei povesti interesante din Vechiul Vest plina de violenta. Desi este unul dintre cele mai sangeroase si mai agresive westernuri, filmul a fost apreciat de catre cinefili si critici, pentru ca a creat o noua imagine pentru acest domeniu si a marcat unul dintre finalurile imaginate pentru Vechiului Vest.
A fost odata in Vest (Once upon a Time in the West), 1968
In regia lui Sergio Leone, filmul spune o poveste usor morbida, dar care a devenit una clasica a genului. Westernul include parti de umor si de drama, in care personajele sunt confruntate cu un dans mortuar continuu si toate sunt constiente de sfarsitul lor iminent. Combinatia dintre genurile cinematografice, face ca aceasta productie sa aiba o imagine originala.
Pentru un pumn de dolari (A Fistful of Dollars), 1964
Prima parte din Trilogia Dolarilor, filmul a fost cel in care s-a nascut legenda lui Clint Eastwood si a personajelor dure interpretate de acesta. Lansat mai intai in Italia, filmul a doborat toate recordurile din aceasta tara, din punctul de vedere al popularitatii produselor cinematografice. Ulterior, a fost considerat pilonul westernurilor de productie italiana, numite "spaghetti westerns".
Butch Cassidy si Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid), 1969
Westernul spune povestea lui Butch si a lui Sundance, doi banditi porniti pe tot felul de jafuri, care sa le aduca bani rapid. Cu Paul Newman si Robert Redford in rolurile principale, filmul este plin de dinamism si de actiune, toate invaluite in umor si buna dispozitie. Personajul Sundance Kid a dat si numele Festivalului de Film Sundance, in 1991.
Hombre, 1967
Filmul Hombre se vrea a fi un western, dar in acelasi timp si un anti-western. Cu un subiect atipic pentru un astfel de film, adica problema rasismului, productia se axeaza cand pe elemente distincte ale westernurilor, cand pe realitati sociale ale vremurilor trecute, care nu si-au mai gasit locul pana acum in genul acesta de filme, toate centrate in jurul personajului principal.
Cei sapte magnifici (The Magnificent Seven), 1960
Adaptat dupa filmul japonez Cei sapte samurai, acest western a devenit unul dintre cele mai de marca reprezentari ale genului cinematografic despre Vechiul Vest. Sapte magnifici vin in ajutorul si in apararea unui sat in permanenta atacat si jefuit de un grup de banditi. Actorii care au interpretat rolurile magnificilor au devenit renumiti in domeniul western dupa aceasta productie.
Nu exista tara pentru batrani (No Country for Old Men), 2007
Un thriller, dar si un western modern, filmul a fost unul dintre cele mai apreciate ale anului 2007, ce a dovedit ca westernul este inca un gen de apreciat al cinematografiei. Realizat dupa romanul celebru al lui Cormac McCarthy, distins cu un premiu Pulitzer, filmul a primit la randu-i patru premii Oscar, pentru regie, pentru scenariu adaptat, pentru montaj si pentru “Cel mai bun film”.
Westernurile cele mai bune au fost cele ale anilor ’60. Acestea au format imaginea unui gen cinematografic de exceptie, care se axeaza pe o perioada interesanta a istoriei Americane. Westernurile moderne au si ele reprezentari de marca, aducand astfel si imagini contemporane si interpretari mai noi asupra subiectului. Care este cel mai bun western al tuturor timpurilor?