Lumea NTV
Replici celebre din filmele romanesti
Cu toate ca filmele straine au intaietate in realizarea de replici memorabile in randul cinefililor, productiile romanesti nu se lasa mai prejos. Acest fapt este usor vizibil in seria de replici care s-au consacrat din filmele romanesti si care au ramas in mintea noastra dupa ani si ani. Putem chiar sa ne mandrim cu faptul ca replicile din filmele lui Sergiu Nicolaescu, de exemplu, sunt la fel de cunoscute atat generatiilor tinere, cat si celor adulte, in egala masura cu cele din productiile internationale. Iata care sunt cele mai bine cunoscute replici din filmele romanesti.
Cu mainile curate: "Un fleac... m-au ciuruit!"
Probabil cea mai celebra replica a filmului romanesc, "Un fleac... m-au ciuruit!", este rostita de Sergiu Nicolaescu in filmul Cu mainile curate, un film politist romanesc. Aparut in 1972, filmul este in continuare unul dintre cele mai apreciate, fiind plasat intre primele de catre Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, mai ales ca a lasat in urma o replica ce nu va putea fi uitata niciodata si care a trecut de barierele cinematografiei romanesti si a devenit utilizata in diverse alte contexte, datorita semnificatiei ei, dar si a felului in care a fost rostita in film.
Filantropica: "Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana!"
Filantropica este un alt film care a marcat cinematografia romaneasca, regizat de Nae Caramfil si aparut in 2002. Povestea profesorului de romana, Ovidiu Gorea, si a necazurilor si a incurcaturilor in care acesta ajunge sa fie implicat este una foarte emotionanta. Celebra replica, "O mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana!", este una recunoscuta peste tot. Rostita de Gheorghe Dinica, fraza a ramas ca una dintre cele mai memorabile din cinematografia romaneasca.
Reconstituirea: "De ce ai dat, ma, de ce ai dat?"
Filmul documentar a lui Lucian Pintilie, realizat dupa drama cu acelasi nume scrisa de Horia Patrascu, a aparut in 1968 si a devenit celebru prin subiectul sau, dar si prin replica rostita de Gheorghe Mihaita. Alaturi de replica finala, din aceeasi linie, cea rostita de personaj inainte de a se stinge in bratele celui mai bun prieten, "De ce ai dat, ma, de ce ai dat?" este si astazi una extrem de recunoscuta. Pentru anul 1987, documentarul a reprezentat una dintre cele mai admirate si mai celebre productii de acest gen din Romania.
Columna: "In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si care m-a hranit."
Filmul istoric, realizat de Mircea Dragan, in 1968, despre trecutul dacilor a avut o valoare foarte mare si o are in continuare intre productiile despre trecutul romanilor. Filmul urmareste evenimentele celui de-al doilea razboi dintre daci si romani si al pacii care a urmat. Replica rostita de Gheorghe Dinica, in rolul lui Bastus, este simbolul tradarii dacilor si una dintre cele mai recunoscute fraze ale filmului Columna. Momentul rostirii, dar si felul in care aceasta fraza este intonata este unul de o importanta majora.
California Dreamin' (Nesfarsit): "F**k USA, F**k NATO, F**k Bill Clinton si p'aia de la Bucuresti. Asta-i gara mea!"
California Dreamin' (Nesfarsit) spune povestea unui sef de gara, Doiaru, interpretat de Razvan Vasilescu, care reuseste sa opreasca inaintarea unui tren al NATO, condus de Capitanul Doug Hones, interpretat de Armand Assante. Pe langa evenimentele care decurg din aceasta oprire, intreaga comunitate se confrunta cu diverse alte povesti, care se amesteca in cea a opririi trenului. Filmul lui Cristian Nemescu a reusit sa cucereasca atat piata romaneasca de film, cat si pe cea internationala, remarcandu-se si prin replica celebra in care Doiaru isi apara teritoriul, adica gara.
Alte replici celebre din filmele romanesti:
- Senatorul melcilor: "Fir-ati voi sa fiti cu melcii vostri!" - Filmul spune povestea unui senator retras la tara pentru relaxare, care este prins in mijlocul unui conflict etnic intre romani si rromi, creat de propriile lui dorinte si pretentii.
- A fost sau nu a fost: "Am facut si noi revolutie cum am putut." - La 16 dupa revolutie, locuitorii unui mic oras din Romania incearca sa-si petreaca sarbatorile de Craciun cat mai bine, in timp ce un talk-show local cauta raspunsul la o intrebare incuietoare: a fost sau nu a fost revolutie si la ei in oras?
- Nea Marin miliardar: "Mai bine Marin, decat submarin." - Una dintre cele mai bine cunoscute comedii din cinematografia romaneasca il are in centru pe Nea Marin, un simplu om, plecat in vacanta la mare. Confundat cu un miliardar, Nea Marin ajunge sa cunoasca o viata de lux, dar sa si treaca prin tot felul de incurcaturi.
- De ce trag clopotele, Mitica?: "De ce trag clopotele, Mitica?" - Ecranizarea celebrei piese a lui Ion Luca Caragiale, D'ale Carnavalului, aduce pe ecrane povestea incalcita, dar plina de umor a unor personaje mai mult decat faimoase atat in literatura, cat si in dramaturgie si, in urma acestei productii, in lumea filmului.
- Zestrea domnitei Ralu: "Averea dumitale? Doua buzisoare, doua tatisoare." - Din seria filmelor cu haiduci, Zestrea domnitei Ralu este unul care s-a remarcat prin stilul ager si usor deocheat al replicilor la acea vreme. Replica data de Haiducul lui Saptecai, interpretat de Florin Piersic, catre domnita, interpreatata de Aimee Iacobescu, a ramas celebra.
Filmele romanesti si-au castigat notorietatea de-a lungul timpului. Productiile vechi sunt inca urmarite cu interes de oameni de toate varstele, iar cele moderne atrag atentia atat la nivel national, cat si international, in special in cadrul festivalurilor europene de film. Replicile faimoase au contributia lor la succesul pe care il are un film peste ani. Acestea au fost cele mai celebre replici din filmele romanesti. Desigur, mai sunt multe altele ce ar putea fi adaugate pe lista. Din punctul vostru de vedere, care ar fi acestea? Si care dintre cele de mai sus le considerati a fi memorabile?