Lumea NTV
Cozonac cu nuca, rahat si cacao
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de Cozonac cu nuca, rahat si cacao - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente pentru 2 cozonaci
- 1 kg faina
- 5 oua
- 2 cuburi drojdie
- 1 cana zahar (300g)
- 100 g unt
- ½ l lapte
- 1 cescuta ulei (150ml)
- cuisoare
- lamaie, vanilie
- nuca
- rahat
- cacao
- stafide
Mod de preparare pentru cozonac cu nuca, rahat si cacao
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Mai intai se face maiaua astfel: intr-o ceasca de lapte cald se dizolva drojdia, la care se adauga jumatate lingurita zahar si cateva linguri de faina. Maiaua astfel obtinuta se acopera si se lasa cateva minute (cam 10 min).
In acest timp punem laptele la fiert cu cateva cuisoare pentru aroma. Dupa ce da in clocot, il luam de pe foc si il strecuram.
Faina se cerne si se toarna in vasul in care se va framanta. Peste faina se toarna maiaua si zaharul. Se amesteca. Se adauga laptele, apoi galbenusurile de ou frecate inainte cu putin zahar pana devin pasta. Se amesteca toate si incepem framantarea. Treptat adaugam untul cald si uleiul de asemenea incalzit. Pentru o framantare mai usoara turnam uleiul pe maini. Pentru a deveni mai afanat, aluatul se bate de suprafata pe care framantam sau pur si simplu il lovim de vasul in care framantam. Astfel va fi mai pufos. Aluatul trebuie framantat intre 30 min – 1 ora. Este suficient framantat atunci cand incepe sa se desprinda de maini.
Impartim aluatul in doua bucati. Pregatim compozitia astfel: albusurile batute spuma, la amestecam cu nuci macinate, cacao, zahar, cubulete de rahat si stafide dupa preferinta.
Intindem altuatul, il stropim cu putin ulei, intindem umplutura, il rulam si il lasam asa rulat sau il impletim. Dupa iscusinta si preferinta.
Asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt, il ungem deasupra cu galbenus de ou batut si presaram putin zahar si nuci.
Dam la copt pentru aprox. 30-40 minute in functie si de puterea cuptorului.
Pofta buna!