Lumea NTV
File de cod cu sos de merisoare
Pregateste si tu alaturi de noi o reteta de file de cod cu sos de merisoare - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente
- 4 fileuri cod
- ierburi uscate (cimbru, busuioc, menta)
- sare, piper alb, dupa gust
- 150 g merisoare
- 1 ceapa mica alba
- 1 lingurita unt topit
- 1/2 lingurita amidon
- 2-3 linguri apa
- 1 lingurita zahar brun
Mod de preparare
Fileurile de peste se decongeleaza, se spala, se scurg bine de apa, se sareaza si se pipereaza. Separat, se pregateste marinata simpla: o cana de apa se pune la incalzit, dupa care se adauga ierburile, se lasa sa se infuzeze, dupa care se toarna peste pestele asezat intr-o tava de jena. Se da la cuptor, la foc mediu, pana se patrunde bine (cca 12 minute), stropindu-se din cand in cand cu zeama din tava, ca sa nu se usuce.
Cat pestele e la cuptor se prepara sosul de merisoare: ceapa se curata de coaja, se spala si se toaca marunt. Intr-o craticioara se toarna untul topit si se caleste usor ceapa. Se adauga merisoarele si se lasa sa dea intr-un clocot. Se adauga zaharul brun si se amesteca usor, pana cand acesta se topeste. Separat, se amesteca amidonul cu 2-3 linguri de apa si se toarna peste compozitia din craticioara. Se mai tine pe foc pana cand sosul incepe sa se ingroase. Se stinge focul, se lasa 5 minute sa se racoreasca si se potriveste de sare si eventual, piper.
Acest sos il adaugam peste cod cand il servim.