Lumea NTV
Filme care au schimbat cinematografia
Liste si topuri cu cele mai bune filme din istorie putem gasi oriunde pe Internet, dar filmele care au schimbat pur si simplu cinematografia nu au fost neaparat cele mai bune, dar nici cele mai proaste, ci au fost cele care au adus un element extrem de important de noutate, o inovatie, ceva care a schimbat perceptia asupra cinematografiei de la acel punct incolo.
Avatar, 2009
Cea mai moderna productie din lista noastra, Avatar este un film apreciat de unii si ignorat de altii. Insa, indiferent de priza pe care a avut-o la public, Avatar a adus o multime de lucruri noi in domeniul cinematografic. James Cameron a investit in productia sa pentru a o filma in varianta 3D completa, dar si pentru a crea o lume noua. De la Avatar inainte, numeroase productii au aparut in formatul 3D si sigur nu vor fi singurele de acum inainte.
The Blair Witch Project, 1999
O productie faimoasa, dar de asemenea apreciata de doar o parte dintre cinefili, The Blair Witch Project a dovedit unei lumi intregi ca tot ce ai nevoie pentru a crea un blockbuster sunt prieteni talentati si o poveste cutremuratoare ca punct de pornire. Filmul s-a produs cu un buget de 20,000 dolari, unul incredibil de redus pentru sumele cheltuite in general de producatorii de la Hollywood, si a produs incasari de 250 milioane de dolari.
Snow White and the Seven Dwarfs, 1937
La acea vreme, s-a considerat ca un lung metraj pentru copii va fi o idee extrem de proasta. Dar nu a fost asa, pentru ca productia Disney a strans incasari de aproape 75 milioane de dolari si se afla inca in topul celor mai mari incasari din toate timpurile in cinematografie. Asa s-a dat startul povestilor filmate pentru copii si, mai mult decat atat, si al lansarii de soundtrack-uri dupa aparitia filmelor, acesta fiind primul din industrie care a avut parte de asa ceva.
Seven Samurai, 1954
Desi povestea pare a fi una rasuflata astazi, poate chair enervanta, de aici a inceput totul in materie de filme de actiune. De fapt, aceasta este prima productie care ilustreaza aventurile unui grup de barbati care lupta impreuna impotriva unui dusman. Mai mult decat atat, are formula clasica de actiune din noua parti, incepand cu finalul ultimei aventuri si cu eroul principal la final de drum.
Battleship Potemkin, 1925
Aceasta este productia care a popularizat ideea de creare a unei stari, a unei atmosfere in film. Eisenstein a fost cel care a montat teoria de editare a scenelor care a revolutionat lumea cinemoatografiei. El a folosit taieturi la montaj catre obiecte si reactii, pentru a pune accent pe emotii si sentimente, dar si pentru a crea anumite stari prin imagini.
The Jazz Singer, 1927
Primul film cu dialoguri audio! Atat ar trebui spus despre acest film, pentru a demonstra importanta majora pe care a avut-o pentru lumea cinematografiei. Pe langa faptul ca a fost intr-adevar o productie de execeptie, a adus un plus de noutate care, desi ni se poate parea banal acum, la acea vreme era una dintre cele mai impresionante elemente.
Citizen Kane, 1941
Orson Wells a fost cel care a pus bazele unui stil de productie de exceptie. Cu Citizen Kane, acesta, desi incepator la acea vreme, a primit un buget extraordinar si libertatea de a face ce vrea cu filmul. Astfel, el a impins cat mai departe limitele cinematografiei de pana atunci, deschizand calea catre inovatie pentru numele celebre care l-au urmat precum Coppola, Scorsese sau Tarantino.
Gone with the Wind, 1939
Filmul cu cele mai mari incasari din toate timpurile, filmul care a adus in atentie ideea sclaviei si a portretizat-o perfect pe ecrane, filmul care a adunat un numar record de premii Oscar si asa mai departe, Gone with the Wind a fost o productie care a ramas model pentru blockbuster-urile create ulterior. Gone with the Wind este asadar o productie exemplara, demna de a fi vazuta si revazuta.
The Great Train Robbery (1903)
Poate sa para ceva ciudat, dar aceasta capodopera muta de 12 minute este cea careia i se datoreaza totul din lumea cinematografiei. Productia este prima care spune o poveste, de la cap la coada, intr-un timp foarte scurt si care a introdus ideea unei actiuni in filme.
Acestea sunt doar cateva dintre filmele care au adus elemente inovative de-a lungul timpului si care au ajutat la modernizarea cinematografiei. Fie ca au facut schimbari in felul in care sunt produse filmele, in scenarii sau in editare, fie ca au adus tematici noi si modalitati de portretizare a subiectelor, aceste productii ne-au adus cinematografia asa cum o vedem astazi. Ce alte filme ar mai fi de adaugat pe lista celor cu impact in lumea cinematografiei?