Lumea NTV
Filme romanesti pe care trebuie sa le revezi
Filmele romanesti au fost intotdeauna apreciate in tara noastra, insa in ultimii ani au devenit cunoscute si la nivel international, datorita unei generatii de regizori tineri, vizionari, care au reusit sa creeze capodopere atat de uimitoare incat au intrat in competitii pentru premii importante si chiar au castigat. In ultimii ani s-au realizat o multime de filme romanesti de exceptie, in care nu numai regizorii au avut o valoare foarte mare, ci si actorii care au interpretat roluri emblematice. In final, aceste filme au fost atat de bune incat merita revazute!
4 luni, 3 saptamani si 2 zile
4 luni, 3 saptamani si 2 zile spune povestea trista a unui avort din timpul comunismului, cand in Romania aceasta procedura era ilegala. O poveste tipica, romaneasca, realista si tulburatoare despre luptele duse de femei in acea vreme, despre sacrificiile lor si despre pericole carora li se expuneau. Filmul a fost apreciat atat in tara noastra, cat si in strainatate. Mai multe decat atat productia a primit 19 nominalizari si 23 de premii, inclusiv o nominalizare la Globul de Aur. Astfel, Cristian Mungiu a fost regizorul care a reusit sa starneasca cel mai mult interesul national asupra filmelor romanesti, dar si povestea imaginata si actorii principali (Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov) au cotribuit la succesul peliculei.
Eu cand vreau sa fluier, fluier
Filmul care a marcat cariera regizorului Florin Serban si a actorilor Ada Condeescu si George Pistereanu, datorita povestii, dar si a talentului fiecaruia. Filmul a primit numeroase premii internationale, printre care si Ursul de Aur. Povestea lui Silviu este una emotionanta si captivanta, pentru ca este prins intre doua situatii care ii necesita atentia, cu toate ca se afla in penitenciar. In primul rand, trebuie sa-si faca datoria fata de fratele sau si sa nu o lase pe mama lor sa il ia cu ea. In al doilea rand, el se indragosteste de o studenta venita in practica la penitenciar, iar relatia lor nu face decat sa complice lucrurile pentru el si sa-l puna in tot felul de situatii deja ingreunate de faptul ca este inchis.
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
Cum mi-am petrecut sfarsit lumii este un film despre ultimul an de comunism in Romania, axat pe perioada chiar de dinainte de Revolutie in planul general. In planul particular exista doua povesti. Prima a unui copil de 7 ani care ia decizii incredibile si care este prins in mijlocul unor fapte mult prea mature pentru varsta lui. Cea de-a doua poveste este despre sora acestui copil, care se hotaraste sa fuga din tara alaturi de prietenului ei. Cele trei povesti se intersecteaza pe alocuri pentru a crea intorsaturi de situatie si tot felul de evenimente neprevazute. Filmul a fost regizat de Catalin Mitulescu, iar actorii din rolurile principale au fost Dorotheea Petre si Timotei Duma.
California dreamin’ (Nesfarsit)
In regia lui Cristian Nemescu, California dreamin’ (Nesfarsit) este o capodopera a filmului romanesc. Un tren NATO plin cu soldati americani trebuie sa treaca printr-un sat romanesc, insa este oprit de un sef de gara recalcitrant. Filmul a fost realizat dupa o poveste reala, ce a avut loc in timpul conflictului din Kosov, din 1999. Actorii principali au fost: Armand Asante, Razvan Vasilescu, Jamie Elman si Maria Dinulescu. Povestea unui sat care se lupta sa fie de partea sau impotriva americanilor care au poposit printre ei este una plina de savoare, de amuzament, dar si de actiune si de drama. Filmul a fost de asemenea distins cu numeroase premii internationale.
Moartea domnului Lazarescu
Aparut in 2005, Moartea domnului Lazarescu este unul dintre cele mai comico-tulburatoare filme romanesti. Subiectul este axat pe sistemul de sanatate romanesc, unul cat se poate de deficitar si de plin de probleme si nereguli. In surprinderea acestei realitati negative, se amesteca si un pic de umor negru si sarcastic romanesc, dar care face filmul sa fie unul de exceptie. In final, insa, din pacate, concluzia tulburatoare este data de moartea pacientului (dl. Lazarescu), dupa ce a fost plimbat dintr-un spital in altul, fara i se acorde atentie sau ingrijire medicala din tot felul de motive irelevante si dintr-un comportament urat, dar tipic.
Filantropica
Filantropica a aparut in anul 2002. Filmul regizat de Nae Caramfil a fost unul dintre primele care au dat tonul lung metrajelor de calitate romanesti. Cu o distributie de exceptie formata din: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu si multi altii, filmul spune povestea unui profesor de liceu, pe care nevoia de bani il conduce la o viata dubla. Valoarea acestei productii este data de felul impresionant in care dezvaluie dedesubturile cersetoriei organizate, exact asa cum este ea, conturand o imagine negativa, dar cat se poate de reala asupra stilului de viata romanesc. In plus, Filantropica a oferit si cateva replici celebre ale cinematografiei romanesti.
Acestea sunt doar 6 dintre filmele romanesti care merita sa fie revazute. Desigur, mai sunt si multe altele, insa acestea sunt printre cele mai apreciate in tara noastra si in strainatate. Daca nu le-ai vazut pana acum, cu siguranta trebuie sa o faci cat mai curand. Ce alte filme romanesti ti-ar placea sa revezi?