Lumea NTV
"M-am straduit sa fiu actor total, nu stiu daca am reusit, dar asta a fost obsesia mea", Toma Caragiu
"M-am straduit sa fiu un actor total. Nu stiu daca am reusit, dar asta a fost obsesia mea numarul unu. Eu cred ca actorul trebuie sa joace asta-seara Lear si a doua seara sa fie clovn la circ", declara Toma Caragiu
Originar din satul grecesc Aetomilitsa, se stabileste cu familia in Ploiesti pe cand era in clasa a VIII – a, in anul 1941. In vara lui 45’ primeste diploma de bacalaureat, se inscrie la Drept insa abandoneaza in favoarea Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti. In timpul facultatii joaca in spectacolele "Tache, Ianke si Cadar" si "Trandafirii rosii", unde si ia viata "Brigada Culturala Prahova", care se transforma mai apoi in "Teatrul de Stat Ploiesti".
In anul trei de facultate se angajeaza ca membru al corpului artistic la Teatrul National, iar dupa trei ani isi schimba locul de munca la Constanta, la Teatrul de Stat, unde se face remarcat. La varsta de 28 de ani este numit director al Teatrului de Stat din Ploiesti, functie pe care o va detine 12 ani, dupa care se intoarce din nou in capitala, unde lanseaza peste 90 de premiere.
Cutremurul din 1977 l-a prins acasa, la o cafea cu regizorul Alexandru Bocanet. Blocul in care locuia a fost distrus pana la etajul trei, din nefericire acesta locuia la etajul II.
Haiducii (1996), Rapirea fecioarelor (1968), Saptamina nebunilor (1971), Brigada diverse in actiune (1970), Operatiunea Monstrul (1976), Tufa de Venetia (1977) sau Gloria nu canta (1977) sunt doar cateva din filmele in care Toma Caragiu si-a aratat adevarata valoare.
Haiducii lui saptecai
Un film romanesc din 1971 regizat de Dinu Cocea, care a adunat pe scena adevarate nume ale filmului romanesc, Florin Piersic, Marga Barbu, Mihai Mereuta, Colea Rautu si bineinteles Toma Caragiu sunt doar cateva stele care au stralucit in reflectoarele din Muntenia.
Actiunea se petrece intr-o epoca fanariota si totul incepe prin nevoia unei doamne de un million de galbeni pentru a-si cumpara de la Viena o colectie de bijuterii. Domnitorul fanariot fura acei bani de la popor, iar actiunea continua cu lupta intre cativa haiduci si acest domn pentru a recupera banii.
Actorul si salbaticii
Un film romanesc din 1975 regizat de Manole Marcus, care a adunat la fel de multe nume stralucitoare ale filmului romanesc: Mircea Albulescu, Margareta Pogonat sau Mircea Diaconu, alaturi de Toma Caragiu sunt doar cateva.
Actiunea se desfasoara in perioada interbelica si se axeaza pe conflictul dintre actor si miscarea legionara. Pelicula discuta probleme precum libertatea de exprimare, implicarea in problemele sociale si lumea dictatoriala. O opera de arta de exceptie!
Operatiunea monstrul
Un film romanesc din 1976 regizat tot de Manole Marcus, care ii are in rolurile principale pe Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marian Moraru si Ovidiu Schumacher.
Un grup de “cadre” comuniste se duce in Delta Dunarii intr- o expeditie de capturare a unui legendar cunoscut drep: monstrul.