Lumea NTV
Mucenici insiropati - sfintisori
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de mucenici insiropati - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente pentru mucenici insiropati
Prepararea aluatului
- 580 g de faina (plus cateva linguri necesare la framantarea finala a aluatului si modelare)
- 150 ml lapte
- 150 ml apa calduta
- 1-2 oua
- 75 ml ulei
- 150 g zahar
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 1 fiola esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja rasa de portocala + lamaie(sau doar una dintre ele, cum doriti)
- 1 lingurita rasa de sare
Prepararea siropului
- 300 ml apa
- 150 g zahar
- jumatate fiola esenta de rom
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie+portocala
Pentru decor final: miere si nuca macinata
Siropul se prepara din apa si zahar. Cand zaharul este topit, se mai fierbe 3-4 minute se pune rom sau cealalta coaja de portocala si lamaie. Se opreste focul. Acest sirop se va reincalzi cand vom insiropa mucenicii.
Pentru aluat : Framantati aluatul la mana, utilizand ingredientele lichide usor caldute. Lasati sa creasca aluatul , acoperit, la loc caldut, pana se dubleaza in volum.
Turnati aluatul crescut pe suprafata de lucru infainata bine. Mai framantati putin, aluatul este putin lipicios, dar va ingloba faina de pe masa si nu se va mai lipi de maini. Cand aluatul e nelipicios si elastic, il impartiti in mai multe bucati mici.
Se intinde fiecare biluta in snur si se ruleaza in forma de 8.
Se pun mucenicii in tava la crescut, pe hartie de copt. Se acopera tava cu un prosop si se mai lasa sa creasca inca 45 de minute, pana se dubleaza.
Se ung cu un amestec format dintr-un galbenus, 3 linguri de apa sau lapte si un pliculet de zahar vanilat.
Apoi se coc la 180 grade, timp de 25 de minute aproximativ, pana sunt rumeniti si trec testul scobitorii.
Se lasa sa se raceasca in tava. Se servesc simpli, unsi cu miere si presarati cu nuca, sau insiropati si apoi unsi cu miere si pudrati cu nuca.
Siropul se toarna fierbinte peste mucenicii raciti.
Se ung cu miere si presara nuca macinata...