Lumea NTV
Paine cu seminte
Pregateste si tu alaturi de noi paine cu seminte - o reteta prezentata in emisiunea Traditia gustului.
Ingrediente:
- 1 kg faina alba
- 50 gr drojdie proaspata
- 2 lingurite sare
- 3 linguri ulei
- 500 ml apa calduta
- 2 lingurite mac
- 3 linguri seminte floarea soarelui usor prajite
- 1 lingura seminte de chimen
Mod de preparare:
Cernem si cantarim faina si o punem intr-un lighenas impreuna cu semintele si sarea.
Facem maiaua: punem drojdia faramitata cu o lingutita de zahar si asteptam sa se lichefieze, apoi punem cca 100 ml de apa calduta (maxim 37°C) si cateva linguri faina (numai faina, fara seminte si sare) amestecand pana cand devine ca o pasta. O punem la dospit intr-un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul.
Punem maiaua peste faina si apoi turnam apa calduta treptat si framantam bine.
Adaugam si uleiul si omogenizam. Coca trebuie sa aiba o consistenta potrivita, nici prea tare, nici prea moale, ca la cozonac (o idee mai tare).
Acoperim lighenasul cu un prosop de hartie si lasam la dospit pana se dubleaza coca (cca 1 ora).
Impartim coca in doua parti egale, ne ungem mainile cu ulei ca sa o putem scoate din lighenas si o rasturnam pe blatul de framantat peste care am pus in prealabil o mana de faina. Mai framantam cateva secunde coca cu faina de pe blat si o intindem ca o foaie cu mana, o rulam putin si o asezam in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.
Punem formele intr-un loc ferit de curent si lasam sa mai dospeasca coca pana cand aceasta depaseste putin marginea superioara a tavilor.
Ungem suprafata painii cu putina apa si apoi presaram susan sau alte seminte.
O bagam la cuptor si coacem cca. 1 ora, pana cand painea se rumeneste.
Pofta buna!