Lumea NTV
Paine taraneasca
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de Paine taraneasca - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente:
- 500 g de faina de calitate superioara
- 30 g de drojdie proaspata
- apa cat cuprinde
- 1 lingurita de sare
- ulei pentru framantat
Mod de preparare pentru painea taraneasca:
Se amesteca drojdia cu sarea si apa calduta intr-un bol. Se cerne putina faina deasupra ei si se pune bolul la un loc caldut pentru 30-40 minute pana se va ridica drojdia (se va ridica undeva de 2 ori).
Separat, intr-un vas mai mare se cerne faina. Se toarna peste ea tot continutul din vasul cu drojdie si framantati aluatul pana se va dezlipi de pe maini. In timpul framantarii se ung mereu mainele (pumnii) cu ulei si se framanta foarte bine, pana se imbiba tot uleiul si devine o coca neteda si molcuta. Lasati sa creasca aluatul la loc caldut cat este necesar (aprox. 1h30-2h).
Cand este dospit suficient, se modeleaza aluatul dupa preferinte: paine rotunda, colac impletit... si se pune in tava.
Se incalzeste cuptorul la temperatura de 190-200C.
Se coace in cuptorul incalzit bine timp de 40-45 minute. Dupa 10 minute de coacere se scade la temperatura de 170 C.
Painea gata coapta se scoate din cuptor si se acopera cu un prosop curat pentru a nu se usca, astfel devine pufoasa. Daca este paine rotunda ardeleneasca, imediat cum este scoasa din cuptor, se bate cu un facalet pana este inlaturat primul strat de coaja si devine frageda.
Pofta buna!