Lumea NTV
Pirosti
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de pirosti - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente pentru aluatul dospit:
- 1 kg faina
- 2 oua
- 1 pahar de lapte
- 2-3 linguri de unt
- 2-3 linguri de zahar
- 1 lingura de drojdie
- sare
Se pregateste plamadeala din lapte, drojdie, putina faina si ceva zahar si se lasa la loc cald, sa creasca, cam 1 ceas. Se face moviloi de faina, se ingroapa in mijloc plamadeala, ouale, untul, sare dupa pofta, laptele si se framanta. Se imparte in patru si se intinde bucata intr-o foaie subtirica. Fiecare foaie se unge cu untura intarita. Se pune foaie peste foaie, se impatureste in patru si se lasa sa respire.
Ingrediente pentru aluatul nedospit:
- 1 kg faina
- 3-4 oua
- 1 cescuta de untura, proaspata si calda
- 1 pahar de lapte cald
- sare
Untura se pune la incins (lasand doar 1-2 linguri la sleit). Faina se opareste cu 5-6 linguri de untura fierbinte si se amesteca pana se-mpreuna, apoi se dau la muncit si ouale si sarea. Din lapte se potriveste aluatul, care sa fie cat de cat moale.
Umpluturi si umpleri pentru pirosti:
Dospit sau nedospit, aluatul se intinde foaie de un degetel grosime si se taie in rondele cu un pahar lat la gura. Umpluturile moldovenesti sunt cam aceleasi ca pretutindeni: ciuperci, carne tocata, branzeturi, maruntaie, legume (mai ales varza si dovleac). Se umplu pirostile, se lipesc marginile cu grija, intre degete. Se pot coace in cuptor, fierbe in apa sau praji in multa untura.
Se servesc calde, cu smanatana si un pahar de vin parfumat.
Pofta buna!