Lumea NTV
Placinta cu dovleac
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de Placinta cu dovleac - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente:
- 200 g margarina
- 200 g zahar pudra vanilat
- 1 ou
- 400 g faina
- 1/2 plic praf de copt
- esenta de lamaie
- un praf de sare
- 1 dovleac pentru placinta (aprox 1 kg)
Mod de preparare:
Intr-un bol punem margarina si amestecam bine cu 150 g zahar pudra. Punem apoi oul, 1/2 esenta de lamaie, praful de copt si cel de sare, apoi faina treptat pana obtinem un aluat omogen, dar nu foarte tare. Punem aluatul in folie alimentara si lasam in frigider 20-30 de minute.
Curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoare. Apoi, calim dovleacul ras in unt si zahar dupa gust.
Sau putem incerca alta varianta de umplutura. Dovleacul se taie pe jumatate, se scot semintele si se coace in cuptor la foc mediu. Cand s-a copt bine, il scoatem din cuptor, ii scoatem miezul cu o lingura si il punem intr-un bol. Se adauga 2 linguri de zahar pudra (gustati dovleacul si daca nu e suficient de dulce mai adaugati zahar) si esenta de lamaie. Se paseaza cu mixerul vertical, dar nu neaparat foarte fin.
Pregatim o tava pe care am uns-o cu putina margarina. Impartim aluatul in 2 bucati si le intindem pe masa infainata. Punem prima foaie in tava si taiem surplusul de pe margini. Punem umplutura de dovleac si deasupra cealalta foaie de aluat. Nu uitati sa intepati din loc in loc, cu o furculita, atat prima foaie, cat si pe a doua. Dam placinta in cuptorul preincalzit la foc mic 40 de minute. Dupa ce este scoasa din cuptor, lasam sa se raceasca 10 minute, apoi pudram cu zahar si portionam.
Sau putem incerca alta varianta de aluat. Aluat de invartita din: 500 faina, 3 linguri ulei, putina sare, 1 ceasca apa calduta. Se framanta bine, apoi se bate de masa pana cand prezinta goluri in sectiune. Se lasa 15 minute acoperit cu un servet. Se intinde o foaie cu vergeaua, se acopera cu un servet si se lasa sa stea 1 sfert de ora. Apoi de intinde cat de subtire dorim sau chiar mai multe foi pe care le ungem cu unt topit si alternem in tava.
Pofta buna!