Lumea NTV
Placinta dobrogeana
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de Placinta dobrogeana - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente si mod de preparare pentru aluat
- 1 cana de apa calduta
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura otet
- 1 lingurita sare
- faina cat cuprinde (cam 500 g, sa zicem, dar depinde mult de calitatea fainii)
Faceti un aluat potrivit de moale. Il bateti de 50 de ori in vasul in care l-ati framantat (ritual simpatic si, mai ales, util), din care vas fireste ca, in prealabil, ati eliminat eventualul surplus de faina.
Lasati aluatul sa se odihneasca o jumatate de ora, impartiti-l in 5-6 bucati, luati sucitorul si purcedeti la intins cele mai subtiri foi din viata dumneavoastra, idealul (de neatins, fireate!) fiind sa puteti citi ziarul prin ele. Transparente trebuie sa fie, ce mai! Cand terminati, aduceti-va aminte ca nu-i rau sa le lasati putin sa se usuce, mai ales ca va puteti trage si rasuflarea in timpul asta.
Ingrediente:
- 1 kg branza de vaci
- branza telemea
- 10 oua
- 500 gr iaurt
- 500 gr smantana
- unt
- ulei
Mod de preparare pentru placinta dobrogeana
Umplutura se pregateste astfel: se bat 5 oua si se amesteca cu branza (cu o furculita). Fiecare foaie se unge cu ulei si pe jumatate din fiecare se pune umplutura din loc in loc. Se acopera cu cealalta jumatate si se strange cu mana, incretind foaia.
Intr-o tava unsa cu ulei se pun foile umplute una langa alta si se dau la cuptor la foc mediu timp de 5 - 10 minute. Intre timp iaurtul si smantana se amesteca cu 5 oua batute, iar cand foile sunt rumenite, se toarna amestecul peste placinta.
Se mai da la cuptor 20 - 25 de minute si e gata.
Pofta buna!