Lumea NTV
Poale-n brau
O reteta de poale-n brau clasica, aluatul dospit si framantat bine, cu textura exemplara - pufos, fraged si aromat, prezentata in cadrul emisiunii Traditii de la bunica.
Ingrediente
- Faina alba calitate superioara 450g
- Lapte de vaca 200ml
- Drojdie proaspata 50g
- Oua 5 buc: 2 pt aluat si 2 pt branza si 1 pt uns
- Ulei de floarea soarelui 4 linguri
- Zahar 8 linguri: 4 in aluat si 4 in branza
- Esenta de vanilie 2 buc
- Sare jumatate de lingurita
- Branza de vaci 250 g
- Gris 1 lingura
- Coaja de lamaie/portocala o lingura
- Stafide optional
Cum se prepara polale-n brau?
Faina se cerne intr-un bol adanc.
Drojdia se amesteca cu 2 linguri de lapte cald si 1 lingura de zahar. Se toarna maiaua peste faina din bol si se lasa 15-20 minute sa creasca putin. Apoi se adauga restul de lapte, 2 oua, 3 linguri de zahar, sarea, o esenta de vanilie. Cu o lingura amestecati bine compozitia. Apoi adaugati uleiul si amestecati.
Eu am trecut aluatul in masina de paine si am pus-o la regim de framantare simpla - acelasi lucru il puteti face si simplu fara masina - adaugati o mana de faina si framantati aluatul pana devine moale si elastic. Formati o bila de aluat, va ajutati cu faina daca este nevoie.
Am uns un bol cu putin ulei si am pus aluatul la dospit - acoperit cu prosop sau folie de plastic. Ar trebui sa-si mareasca volumul cam de 3 ori, intr-o ora.
In acest timp preparati umplutura de branza - se amesteca branza de vaci cu 4 linguri de zahar, 2 galbenusuri, vanilia, grisul si optional coaja de lamaie. Eu am mai adaugat si stafide, este optional.
Albusurile de la cele 2 oua se bat spuma si se incorporeaza in compozitia de branza.
Observatie: Eu as pune in branza doar 1 ou, mi s-a parut umplutura cam lichida, chiar si cu branza mai uscata, deci vedeti si voi.
Intre timp aluatul este gata, il scoateti pe masa si intindeti o foaie patrata(va ajutati cu faina), cam de 3-4mm grosime.
Se taie in 16 patrate mai mici. Puneti pe fiecare cate o lingurita de branza. Aveti grija sa nu exagerati cu umplutura, va fi greu sa le lucrati si o sa iasa la coacere afara.
Formati branzoaicele - la fiecare patrat lipiti colturile opuse. Aveti grija sa le lipiti bine, pentru ca au tendinta sa se dezlipeasca la copt. Le treceti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei. Atent, cu o pensula le ungeti cu ou batut bine.
Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute, pana se rumenesc frumos.