Lumea NTV
Potret de actor: Sergiu Nicolaescu
Sergiu Florin Nicolaescu este cel mai prolific si vizionat regizor si actor roman al tuturor timpurilor. Sergiu Nicolaescu s-a nascut in 13 aprilie 1930, la Targu Jiu, intr-o familie de aromani si s-a stins din viata in 2 ianuarie 2013, la varsta de 83 de ani, lasand in urma peste 70 de filme si seriale, urmarite de peste un miliard de spectatori. Regizorul roman a fost un personaj controversat din cauza implicarii sale in politica, in evenimentele din 1989, dar si din cauza presupusei sale colaborari cu Securitatea.
Viata personala
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu si la varsta de 5 ani se muta cu parintii in Timisoara, unde ramane pana la inscrierea la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Prietenii si cunoscutii sai spun despre tanarul Sergiu Nicolaescu ca era inteligent, curios si dornic de invatatura. Dupa absolvire, regizorul se angajeaza la Buftea si ulterior la Studioul Cinematografic Alexandru Sahia, unde se specializeaza in realizarea filmelor documentare si jurnale de actualitati.
Regizorul Sergiu Nicolaescu a avut legaturi stranse cu persoane aflate in pozitii de conducere in timpul regimului comunist si a fost unul dintre parlamentarii care au facut parte din Comisia Senatoriala de cercetare a evenimentelor din 1989, cercetata in prezent pentru ascunderea adevarului. De precizat si faptul ca doi dintre unchii sai au fost comisari de politie in perioada comunista si apropiati ai Anei Pauker. Sergiu Nicolaescu a fost casatorit de trei ori, are o sora, Iolanda Nicolaescu, si nu a avut copii. Ultima sa nevasta, Dana Nicolaescu a fost cu 47 de ani mai tanara decat el si i-a ramas alaturi pana in ultimele zile.
Cariera lui Sergiu Nicolaescu
Despre cariera lui Sergiu Nicolaescu s-ar putea scrie carti intregi. Este cel mai vizionat actor si regizor roman si o adevarata legenda a cinematografiei romanesti. Sergiu Nicolaescu a debutat ca regizor cu scurmetrajul Scoicile nu au vorbit niciodata (1959), iar Memoria Trandafirului (1962) i-a adus recunoastere internationala, fiind un adevarat succes la Cannes. Au urmat apoi lung-metraje precum Dacii (1966), Mihai Viteazul (1972), Cu mainile curate (1972), Nemuritorii (1974), Nea Marin miliardar (1979) si Mircea (1988) – ultima pelicula filmata in timpul regimului comunist.
Dupa Revolutie, Sergiu Nicolaescu isi continua cariera de actor si regizor, dar se implica si in politica. Acesta obtine cinci mandate de parlamentar in perioada 1992 – 2012 din partea FSN, PDSR si PSD. Ultimele sale productii nu s-au bucurat de succesul cu care regizorul a fost obisnuit si au atras numeroase recenzii negative din partea criticilor. Orient Express (2004), 15 (2005), Supravietuitorul (2008), Carol I (2009), Poker (2010) si Ultimul corupt din Romania (2012) sunt ultimele filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Regizorul a primit post mortem o stea pe Alea Celebritatilor.
Top 3 Sergiu Nicolaescu
3. Carol I (2009)
2.Supravietuitorul (2008)
1. Orient Express (2004)
Tie ce film in regia lui Sergiu Nicolaescu iti place cel mai mult?