Lumea NTV
Savarine
Pregateste si tu alaturi de noi reteta de Savarine - o reteta prezentata in emisiunea Traditii de la bunica.
Ingrediente
- Aluat: 6 oua, 120g zahar, 15 ml rom, 30g faina, 100g pesmet, praf de copt.
- Sirop: suc Fruttia, zeama lamaie, rom (sau varianta oficiala 300g zahar, 400ml apa, 100ml rom).
- Pentru ornat : gem de zmeura/caise/coacaze/capsuni, 500g frisca.
Mod de preparare pentru savarine
Se ung 12 forme de savarine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet. Albusurile de bat spuma, sa adauga zaharul tos si romul sau 1 lingura cu zeama de lamaie si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou. Se adauga galbenusurile, se bat de 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se pune pesmet cu faina, amestecand cu telul, numai prin rasturnare, ca sa nu se lase albusul. Compozitia bine omogenizata se pune in formele pregatite. Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit. Se coc aprox. 30 min. In primele 20 min nu se deschide usa cuptorului. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu baza in sus, pe un platou si se lasa sa se raceasca acoperite.
Intre timp pregatim siropul si frisca.
Cand s-au racorit suficient savarinele se pregatesc astfel: fiecarei savarine i se taie un capac asa cum este asezata. Se lasa sa se raceasca. Atat savarinele cat si capacele se stropesc abundent cu sirop, apoi se dau la frigider aprox 2 ore. Dupa asta, fiecare savarina se unge cu gem, peste care se aseaza un strat de frisca, cu ajutorul spritului. Se aseaza apoi capacul pe fiecare savarina. Deasupra se poate decora cu un mot de frisca sau gem.
Pofta buna!