Lumea NTV
Varza de Bihor
Pregateste si tu alaturi de noi o reteta de varza de Bihor - o reteta prezentata in emisiunea "Traditii de la bunica".
Ingrediente:
- 1 varza dulce (aprox 2 kg)
- 100 ml smantana dulce
- 1 ceapa
- 3 rosii
- 2 gogosari
- 2 ardei grasi
- 2 catei usturoi
- 1 legatura marar
- 1 lingura cimbru
- 500 g carne porc
- 200 g carne afumata
- Sare, piper
- Ulei
Mod de preparare:
Ceapa, gogosarii si ardeii se toaca, carnea si afumatura sa taie bucati maricele si se inabusa impreuna in ulei. Se stinge prajeala cu putina apa calda si se lasa sa fiarba. Varza se taie fideluta apoi se adauga peste legume, se mai adauga apa calduta daca e nevoie si se inabusa impreuna. Daca e fiarta cat de cat carnea si varza, se adauga, sare, piper, usturoi si se mai pune apa calduta. Apoi se ia cratita de pe foc, se taie rosiile felii, se astern un strat peste varza si carne, se presara cu cimbru si se da la cuptor – neaparat acoperit – o jumatate de ora. Se toaca mararul, se amesteca cu smantana si se toarna peste varza sau se pune alaturi cand e servita varza.