Stirile National TV
1 000 de vieţi salvate
Record medical! În cadrul Institutului Clinic Fundeni au fost realizate 1.000 de transplanturi cu celule stem. Ultima operaţie de acest fel a fost efectuată anul acesta, pe 7 aprilie. 1.000 de oameni, care sufereau de leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin ori ale sistemului imunitar, au primit o şansă la viaţă în ultimii 16 ani, în cadrul unităţii medicale. Dragoş Filipescu este unul dintre pacienţii care au primit o viaţă nouă, după ce s-a chinuit mai bine de o lună prin sălile de operaţie.
DRAGOŞ FILIPESCU, pacient
"Din momentul în care am intrat în spital şi până am ieşit, am avut în permanenţă sentimentul că sunt pe mâini bune şi că totul este sub control. A fost o experienţă de voinţă, de răbdare."
Nu îi este însă recunoscător doar familiei şi medicilor, ci şi donatorului său, pe care nu îl cunoaşte.
DRAGOŞ FILIPESCU, pacient
"Este un neamţ, încerc să iau legătura cu el prin intermediul Registrului de Transplant. Este destul de complicat deocamdată. Dar când mă gândesc la el şi mă rog pentru el... ca pentru mine. Îi datorez viaţa!"
Şeful Secției de Transplant Medular Adulţi din Institutul Clinic Fundeni, Alina Tănase, recunoaşte că zâmbetul de pe chipul acestor oameni îi dă putere să salveze în continuare vieţi.
ALINA TĂNASE, medic
"Este motivul pentru care putem să mergem mai departe, fiindcă este o procedură complexă, complicată, cu pacienţi foarte gravi şi la care întotdeauna încerci să învingi boala. Atunci când reuşeşti, satisfacţia este extraordinară."
Statisticile arată că aproximativ trei din 100.000 de oameni au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem hematopoietice.
Peste doar câteva zile, în cadrul Institutului Clinic Fundeni va fi marcat un nou record medical: se împlinesc 37 de ani de efectuare de transplanturi renale.