Stirile National TV
161 de ani, de la Unirea Principatelor
Unirea Principatelor Române a fost marcată, la Iaşi, conform tradiției din fiecare an. La evenimentele organizate orașul în care, în urmă cu 161 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor, au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi alți înalți demnitari ai statului român, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman. După Te Deumul oficiat de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de episcopul romano-catolic de Iaşi, președintele Klaus Iohannis s-a adresat participanților prezenți la evenimentul din Piața Unirii.
KLAUS IOHANIS, preşedintele României "Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii, în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc şi să găsim împreună soluţii pentru a înlătura acele situaţii care ne dezbină. Vă doresc să aveţi multă încredere şi mult curaj!"
Discursul președintelui a fost marcat de huiuduieli, dar și de ovații. A urmat discursul premierului Ludovic Orban, pe care l-a adaptat la doleanțele ieșenilor. Moldova a fost „nedreptățită” a spus șeful Guvernului, avansând anul 2027 pentru construirea autostrăzii care să o lege de Transilvania. La rândul lui, a fost huiduit de ieșenii nemulțumiți.
LUDOVIC ORBAN, premierul Romaniei "Obiectivul nostru este ca, pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027, Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu-Piteşti!"
Discursurile au fost urmate de o paradă la care au participat militari, pompieri şi jandarmi din Iași, Vatra Dornei, Bacău și Câmpulung Moldovenesc. Sărbătoarea a continuat cu un concert de muzică populară, sub genericul „Noi suntem români”. Ca de fiecare dată, evenimentele de la Iași se încheie cu hora unirii, la care participă toți, de la vlădică, la opincă. Pe parcursul zilei, participanţii au primit ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti. Pe 24 ianuarie, manifestațiile dedicate Unirii Principatelor sunt concentrate la Iași, dar semnificația acestei zile de mare însemnătate în istoria modernă a României este onorată și în restul țării. la București, simpli cetățeni au adus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.
VOX "Pentru fiinţa românească este fundamental. Nu avem cum să rezistăm, când știm că suntem așa ”iubiți”. Trebuie sa fim uniti, să avem fiinţă."
VOX "O însemnătate foarte mare şi de suflet şi naţională şi de ce vrem noi."
VOX "Neuitându-ne trecutul şi strămoşii, putem să trăim în demnitate şi iubire, pentru că ăsta este scopul."