Stirile National TV
2 aprilie, o zi albastră
În 2 aprilie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Se împlinesc nouă ani de la prima celebrare a zilei menite să atragă atenția asupra unei realități sensibile pentru oricare comunitate. Este, de asemenea, o zi în care poate fi manifestată susținerea, de către state, instituții și cetățeni, față de persoanele care suferă de autism. România se alătură campaniei internaţionale de conștientizare cu privire la această afecțiune neuropsihiatrică, prin iluminarea în albastru a sediilor unor instituții reprezentative ale statului, în cinci orașe din țară, inclusiv în Capitală. Asta, deoarece albastrul este culoarea aleasă pentru a reprezenta autismul. Afecțiunea este explicată drept o tulburare severă de neurodezvoltare foarte variabilă, în care persoana are dificultăți în comunicare, nu prezintă susținere în interacțiunile sociale, are comportamente și interese repetitive.
RALUCA ALEXE, reporter ”În țara noastră, peste 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism. În lume, sunt diagnosticate peste 70 de milioane de oameni, iau un copil din 160 are o tulburare din spectrul autismului. Simptomele apar pentru prima dată la o vârstă fragedă și, în general, au un curs constant, fără remisiuni, pe toată durata vieții.”
Persoanele cu autism pot avea lipsuri severe în unele privințe, dar pot fi normale sau chiar superioare celorlalți, în altele. La fel ca în cazul altor tulburări grave, autismul afectează atât persoana diagnosticată, cât și familia, nevoită să se adapteze la la un stil de viață menit să ajute suferindul. Cu ocazia acestei zile speciale, premierul Nicolae Ciucă a transmis că este esențială asigurarea accesului la serviciile necesare diagnosticării, dar și șanse egale de integrare socială și profesională a persoanelor cu autism, pentru a duce o viață normală.