Stirile National TV
2000 de refugiaţi, aşteptaţi în România
România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia. Afirmaţia a fost făcută de ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, la un post de televiziune. Acesta a precizat că avem deja pe teritoriul nostru aproximativ 700 de refugiaţi şi că ţara noastră participă masiv la operaţiunile din Marea Mediterană pentru oprirea afluxului de refugiaţi şi salvarea celor care se încumetă la asemenea acţiuni. La nivelul UE, prin instituţia Frontex, şi prin operaţiunile din Marea Mediterană, România a fost unul dintre contributorii cei mai importanţi, a mai precizat ministrul de externe. Întrebat cum participă România la lupta împotriva grupării Stat Islamic, el a spus că este în lucru o iniţiativă privind trimiterea de către România a 50 de jandarmi şi poliţişti pentru pregătirea forţelor de securitate irakiene în lupta împotriva Daesh. De asemenea, ţara noastră şi-a asumat obligaţia de a contribui cu 800.000 de euro la coaliţia luptei împotriva terorismului. Pe lângă această contribuţie, care se va întinde pe o perioadă de patru ani, câte 200.000 pe an, mai avem şi o contribuţie de 340.000 de euro, care este destinată în primul rând celor din Siria, oamenilor care suferă. Declaraţiile ministrului au fost facute cu o zi inaintea Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară. România rămâne o susţinătoare a principiilor care stau la baza asistenţei umanitare. In aces sens, ţara noastră a alocat în acest an 5,3 milioane de euro pentru sprijinirea populaţiei afectate de războiul civil din Siria.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"În total, în perioada 2014-2017, ţara noastră a acordat asistenţă umanitară în valoare de peste 11 milioane de euro unui număr de 12 state aflate în situaţii de criză. Este vorba despre conflictele din Siria şi Irak, violenţele din estul Ucrainei, uraganul Matthew din Haiti, cutremurul din Nepal, inundaţiile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina sau epidemia virusului Ebola."
Data de 19 august a fost aleasă Ziua mondială pentru asistenţă umanitară, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane. Printre victime s-a numărat Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak. Alţi 100 de oameni au fost răniţi. Conform ONU, începând cu luna ianuarie 2017, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar a crescut cu 12,5 milioane de persoane, ajungând la un total de 141,1 milioane de persoane în 37 de ţări. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistenţă umanitară în 2017 este în acest moment de 23,5 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 26%.