Stirile National TV
2016, an dificil pentru DNA. Care sunt rezultatele luptei anticorupţie pentru anul trecut
2016 a fost un an dificil pentru lupta împotriva corupţiei! Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruta Kovesi s-a plâns de atacuri fara precedent la adresa instituţiei pe care o conduce. Pe de altă parte, Kovesi a precizat că, în 2016, 870 de persoane din cele prezentate de DNA în faţa instanţelor de judecată au fost condamnate definitiv. Printre acestea, s-au aflat un europarlamentar, şapte deputaţi, un senator, un ministru, cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 28 de primari.
LAURA CODRUŢA KOVESI, procuror-şef al DNA: "Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea... Legea o face societatea, prin organele sale legislative. Noi doar ne dorim să fim consultaţi în mod real cu privire la modificările legislative care ne afectează activitatea."
Laura Codruta Kovesi a transmis procurorilor din subordine un mesaj tranşant.
LAURA CODRUŢA KOVESI, procuror-şef al DNA: "Prioritatile pentru 2017 vor viza cont instrumentarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, frauda cu fonduri UE, coruptia in sist judiciar. Doamenlor si domnilor, noi suntem procurori si am depus un juramant...indiferent dacă suntem lăudaţi sau criticaţi. Legea ni se aplică şi nouă. Să nu uităm că noi suntem DNA."
Multe dintre acţiunile DNA au vizat identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice, în special în infrastructură, IT şi sănătate. În aceste cazuri a fost vorba de achiziţii de bunuri şi servicii la preţuri majorate cu 50 până la 800 % şi de comisioane între 10 - 20%.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter:
"În 2016, DNA a trimis în judecată peste 1.200 de inculpaţi. Mai mult de un sfert dintre ei pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro. Şi volumul de muncă a crescut! Un procuror anticorupţie a avut, în medie, în lucru, anul trecut, 100 de dosare."
Prezent la şedinţa de bilanţ a DNA, Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea luptei anticorupţie şi a atras atenţia asupra recuperării prejudiciilor.
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: "Un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie, produse de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia prin decizie judecătorească definitivă."
La fel ca în anii trecuţi, procentul de achitări s-a menţinut la 10% din totalul persoanelor trimise în judecată. Mai mult, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanţe a crescut semnificativ în 2016, faţă de 2015, de la 35 la 74%.