Stirile National TV
40.000 de incendii la locuințe, în şase ani
În ultimii șase ani au avut loc peste 40.000 de incendii la locuințe, soldate cu circa 3.400 de persoane decedate sau rănite. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, majoritatea incendiilor au loc în sezonul rece, din cauza scăpărilor de gaze. Acestea provin în cea mai mare parte de la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale din locuinţe sau de la buteliile de aragaz.
DAN-PAUL IAMANDI, inspector general I.G.S.U
“Regulile de bază: să-și protejeze locuința prin verificarea instalațiilor electrice, coșuri de fum, țevi de gaz, aparatura care este montată la toate aceste rețele.”
Reprezentanţii IGSU spun că sunt foarte multe plângeri referitoare la dificultatea primirii avizelor ISU.
DAN-PAUL IAMANDI, inspector general I.G.S.U
Pentru evitarea oricăror pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, la instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
ANA IACUB, reporter
“Anual în România, se înregistrează circa 6000 de incendii la locuințe. Pentru securitatea noastră, trebuie sa respectăm anumite reguli de bază. Mai exact, este necesară manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit. Este recomandată montarea detectoarelor de gaz. De asemenea, este important sa apelăm la specialiști pentru sesizarea problemelor la instalațiile de gaz.”
Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile electrice defecte sau improvizate, mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, focul deschis, acţiunile intenţionate şi scăpările de gaze.