Stirile National TV
5G, tehnologia viitorului
Tehnologia 5G schimbă radical internetul mobil. A cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mai largă şi conexiuni mult mai stabile. 1G a permis interacțiunea utilizatorilor, 2G a facilitat schimbul de mesaje, 3G a oferit acces la date și internet, iar 4G a mărit viteza tututror acestor componente. Spectaculoasa tehnologie vine cu posibilități mult peste ce a existat până acum. În primul rând, asigură gestionarea a mii de conexiuni simultan, de la telefoane mobile până la camere video şi semafoare smart. Implementarea tehnologiei 5G în România reprezintă o oportunitate de creştere şi inovare atât pentru producătorii de infrastructură electronică, cât şi pentru producătorii de electronice şi electrocasnice.
COSMINA STOIAN, reporter ”Tehnologia 5G va determina schimbări ample în infrastructura reţelelor de telecomunicaţii, aducând nivelul de conectivitate wireless la un nivel de până 100 de ori mai bun decât cel 4G, se arată într-un studiu publicat de grupul Coface. Acest aspect va facilita reducerea costurilor, un consum de energie mai scăzut, precum şi aplicabilităţi industriale, care vor dispune de un schimb de informaţii în timp real.”
În România, se urmăreşte transpunerea la nivel naţional a prevederilor legislative din Codul European al Comunicaţiilor Electronice, prin asigurarea de disponibilităţi coordonate ale spectrului de frecvenţe radio până în 2020. Aceste schimbări vor avea efecte considerabile atât asupra structurii pieţei de comunicaţii, cât şi a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor. Potrivit studiului Coface, tehnologia 5G aduce beneficii, creând noi modele de afaceri, atât în domeniul comunicaţiilor, cât şi în alte sectoare de activitate, dar, în acelaşi timp, şi diverse temeri legate de confidenţialitatea datelor personale, securitatea aparatelor şi costurile dispozitivelor conectate la internet. În plus, vor mai trece câțiva ani până ce aplicaţiile tehnologice vor permite ca reţelele 5G să intre în uz. Asociaţia GSM preconizează că doar 14% din totalul conexiunilor vor fi alimentate prin tehnologia 5G, până în 2025.