Stirile National TV
Aer mai curat, în perioada stării de urgență
Mai puţină activitate umană, mai puţină poluare! În cele două luni de stare de urgenţă am respirat aer mai curat. O demonstrează măsurătorile din satelit realizate de compania românească Terrasigna. Potrivit Agenţiei Spaţiale Române, au fost prelucrate datele privind concentrația dioxidului de azot atât pentru întreg teritoriul României, cât și pentru zona București-Ilfov. Datele au fost culese cu ajutorul satelitului Copernicus Sentinel-5P.
BIANCA ROTARU, reporter "În perioada stării de urgenţă, când în oraşe şi pe şosele au circulat extrem de puţine vehicule, iar numeroase fabrici şi-au oprit activitatea, s-a constatat reducerea nivelului de poluare pe teritoriul țării. Au scăzut semnificativ emisiile de dioxid de azot, precum şi concentraţiile de dioxid de carbon. În Bucureşti, s-a înregistrat totuşi o creștere temporară a noxelor, în săptămâna 8-14 aprilie, perioadă care a coincis cu un fenomen de poluare extremă sesizat de locuitorii Capitalei.”
Oxizii de azot rezultă din traficul rutier, din activitatea industrială și din producția de energie electrică. Sunt responsabili pentru formarea smogului şi ploilor acide și contribuie la efectul de seră. Dioxidul de azot este foarte toxic pentru oameni şi animale, provocând în special probleme respiratorii, de la iritații ale căilor respiratorii până la apariția emfizemului pulmonar. Cei mai afectați de aceste emisii sunt copiii.