Stirile National TV
Alertă de salmonella, la carnea de pui
Mare atenţie la carnea de pui! Inspectorii sanitar-veterinari au primit numeroase alerte de salmonella, iar în urma verificărilor s-a constatat că aceasta provenea, în special, de la abatoare din Polonia. Potrivit directorului general al ANSVSA, Mihai Ponea, în ultimele două luni au existat 21 de alerte în acest sens şi au fost retrase de pe piaţă zeci de tone de carne de pui şi alte produse din carne de pasăre. Astfel de produse se dovedesc riscante pentru consum, în contextul în care importurile de carne de pui au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar Polonia reprezintă unul dintre principalii furnizori ai ţării noastre. De asemenea, în prezent, Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa. Medicii îi avertizează pe oameni să fie foarte atenţi la modul de preparare a cărnii, întrucât infecţia este mai transmisibilă în cazul celei crude sau prea puţin gătite. De asmenenea, contaminarea este posibilă şi prin atingerea alimentelor, urmată de spălarea incorectă a mâinilor. Simptomele apar, de obicei, după câteva zile de la consumul cărnii contaminate şi se manifestă sub formă de greaţă, vărsături, febră, diaree, dureri abdominale, crampe şi stare generală alterată.