Stirile National TV
Analize și strategii
”Mii de civili au fost evacuaţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei. Între timp, sunt pregătite noi transporturi. Specialiștii estimează că un flux important de ucraineni vor părăsi zona, din cauza luptelor, și vor cere statutul de refugiat în țările vecine.”
prin telefon: RADU MAGDIN, analist politic
”Cetățenii noștri, cei care ne urmăresc, trebuie să aibă pe radar două, trei chestiuni fundamentale. În primul rând, o evaluare corectă a situației actuale și vorbim despre o agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, care se resimte categoric în planul securității regionale. Avem un stat agresor și un stat care se apără, în momentul de față, dincolo de șocul apărut încă de la prima oră și al atacurilor rusești. Practic, întreaga comunitate internațională miza pe faptul că Rusia nu va merge mai departe. Din păcate, însă, Rusia a mers mai departe. Deci, avem un stat agresor și un stat care se apără, în momentul de față. Doi la mână, ca și consecințe, categoric vom vedea un flux de ucraineni care se deplasează de la est la vest în Ucraina, o parte dintre ei vor depăși și granițe și vor deveni refugiați. Vor veni în Polonia, vor veni în România, vor veni în alte state din regiune. Deci, ar trebui să accelerăm pregătirile deja în lucru pe care le fac autoritățile române.”
Federația Rusă își dorește mai mult decât controlul regiunii Donbas, este de părere conf. univ. dr. Alba Popescu, specialistă în geopolitică și studii de securitate.
prin telefon: ALBA POPESCU, specialist în relații internaționale
”Din punctul meu de vedere, obiectivele strategice ale Federației Ruse, în acest moment, sunt asigurarea unui coridor terestru între cele două republici separatiste și Crimeea și transformarea Mării Azov într-un lac rusesc. Ce înseamnă acest lucru? Preluarea controlului coastei ucrainene, a Mării Azov, astfel încât să își asigure spațiul pentru flota din Caspică. O flotă pe care o va duce prin canalul Ostrov-Don. Acesta ar fi obiectivul de moment. Pasul al doilea îl reprezintă preluarea controlului estului Ucrainei pe aliniamentul fluviului Nipru, deci asta înseamnă dinspre zona Herson până la Kiev, și pasul al treilea, cel puțin, preluarea sau dezenclavizarea Transnistriei, prin preluarea controlului zonei estuarului Nistrului, ceea ce presupune, de asemenea, preluarea controlului zonei Găgăuziei.”
Potrivit analistului de geopolitică și studii de securitate, Alba Popescu, pericolul pentru noi îl reprezintă, în special, situația Insulei Șerpilor. Dacă Rusia va prelua acest loc strategic, va ajunge la gurile Dunării. Pe de altă parte, istoricul Mircea Dogaru consideră că Rusia nu va ataca niciodată un stat membru NATO.
prin telefon: MIRCEA DOGARU, istoric
”La ora actuală noi suntem stat membru NATO, Putin nu va ataca niciodată un stat membru NATO, tot circul ăsta pe care îl face nu-i văd rostul. În ceea ce privește acțiunile lui Putin, au fost anunțate în 2008 la summitul NATO de atunci, în prezența lui George W. Bush, când a spus, textual, iar memoria mea funcționează ca istoric, Ucraina este o construcție artificială cu teritorii luate de la ruși, partea de est, și teritorii luate de la Polonia, Lituania și România.”
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru vineri un summit în format virtual şi a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va suplimenta prezenţa în Europa de Est, pentru a se adapta ”noii realităţi” geostrategice. El a cerut ferm Rusiei să își retragă trupele și să aleagă diplomația. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene l-a acuzat pe Vladimir Putin de faptul că a readus războiului în Europa. Ursula von der Leyen a anunţat un pachet de sancţiuni masive la adresa Moscovei, vizând baza economiei ruse şi capacitatea acesteia de a se moderniza.