Stirile National TV
Anchetă penală în cazul morții micilor alpiniști surprinși de avalanșă în Munții Retezat
Doliu în alpinismul românesc! Cei mai buni copii alpinişti ai ţării, Dor Geta Popescu, de 14 ani şi Erik Gulacsi, în vârstă de 13 ani, au murit în avalanşa din Munţii Retezat. Dor Geta şi Erik se aflau într-o expediţie de antrenament alături de taţii lor, şi de alte trei persoane, în apropiere de Vârful Peleaga, în momentul în care s-a pornit avalanşa. Cei doi copii murit izbiţi de stânci. Ceilalţi cinci membri ai grupului au fost răniţi.
NICOLAE RĂDUCU, reprezentant, Jandarmeria Hunedoara "Este o zonă greu accesibilă, traseele montane din Retezat au fost acoperite cu zăpadă în mai multe etape, ultima destul de afânată. Vorbim despre o zonă care în mod normal nu este frecventata de turişti în perioada de iarnă."
Înaintea lor, un alt grup de 51 de persoane, care făceau parte dintr-o şcoală de ghizi, plecase pe acelaşi traseu. Potrivit salvamontiştilor, prezenţa grupului numeros, deplasându-se în şir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanşei. Trupurile celor doi copii au fost coborâte de pe munte la o zi după avalanşă, când condiţiile meteo le-au permis echipelor de intervenţie să ajungă la locul tragediei.
Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă. Ei iau în calcul inclusiv varianta ca avalanşă să fi fost provocată.
Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi erau membri ai unui club montan din Râşnov şi aveau în palmares recorduri mondiale şi europene. Eric Gulacsi era deţinătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, stabilit anul trecut în august. În ianuarie anul acesta, la doar 13 ani, Erik a cucerit vârful Aconcagua, fiind cel mai tânăr european care a ajuns pe piscurile celui mai înalt munte din emisfera sudică.
Dor Geta Popescu era sora celebrei alpiniste Crina Coco Popescu şi doborâse toate recordurile posibile pentru vârsta ei. "Geta trăieşte la altitudine!", acesta era sloganul curajoasei fetiţe, care a stabilit primul record mondial de vârstă la 10 ani, când a urcat pe Ararat, cel mai înalt vârf din Turcia. An după an, Dor Geta a urcat pe noi culmi, printre cuceririle sale numărându-se Ojos del Salado, din Chile, cel mai înalt vulcan din lume şi Kilimanjaro, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Africa.
DOR GETA POPESCU "Cel mai mult mi-a plăcut în Ojos del Salado. Acolo am realizat că fiecare clipă trebuie trăită."
Anul 2016 i-a adus noi reuşite: în februarie, Dor Geta a urcat pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud; în mai, a cucerit Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai a ajuns pe muntele Denali/McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord, iar în decembrie a escaladat muntele Giluwe, din Papua Noua Guinee - cel mai înalt vulcan din Australia si Oceania. Dor Geta voia să realizeze cele două circuite obligatorii pentru un alpinist de elită: cei mai înalţi şapte vulcani din lume şi cele mai înalte şapte piscuri din lume. “Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc şi mă fac să mă simt fericită şi specială. Performanţa şi recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţia antrenamentelor şi pregătirii mele generale”, scria Dor Geta pe blogul personal. Următorul ei obiectiv era cucerirea Everestului, pe care îl putea escalada abia după ce ar fi împlinit 16 ani.
DOR GETA POPESCU "Ce frumoasă-i viaţa! Aşa fac eu. Asta am început eu să zic de când am fost în Ojos del Salado, pentru că acolo m-am simţit eu foarte bine. A fost foarte frumos. Chiar a fost frumoasă viaţa!"