Stirile National TV
Aparatul de aer condiționat, prieten sau dușman
Aparatul de aer condiționat, prieten sau dușman, în funcție de modul în care este utilizat! Medicii, dar și producătorii de aparate de aer condiționat, avertizează că folosirea nepotrivită a acestor echipamente poate provoca îmbolnăviri.
COSMINA STOIAN, reporter ”Vara își va intra în drepturi cu temperaturi caniculare și, pentru multe persoane, aerul condiționat reprezintă soluția cea mai la îndemână pentru a se răcori. Pentru a preveni îmbolnăvirile, oamenii sunt sfătuiți ca, înainte de achiziționarea aparatului de aer condiționat, să ia în calcul adaptarea la spațiul în care urmează să fie montat. De asemenea, nu trebuie ignorată îngrijirea corespunzătoare a aparatului.”
Înainte de montarea aparatului de aer condiționat, se calculează necesarul de unitate termică pentru suprafața care urmează a fi răcită ori încălzită. Acest necesar se determină în funcție de volumul total al spațiului, destinația camerei, numărul de persoane din încăpere. De asemenea, se ține cont de izolația pereților, orientarea geografică, suprafață vitrată și etajul. Se recomandă instalarea unui aparat pentru fiecare cameră din locuință și se urmărește să fie poziționat astfel încât omul să nu fie expus direct fluxului de aer generat de ventilator. Este foarte important ca aparatul de aer condiționat să fie igienizat periodic de un instalator profesionist. În circuitele și filtrele aparatului se cuibăresc bacterii și fungi care ajung în aerul pe care îl respiră persoana aflată în cameră. Rezultatul: rinite alergice, conjunctivite, infecții respiratorii, infecții în sfera ORL, otite ori sinuzite.