Stirile National TV
Apel pentru protejarea lucrătorilor
Accidentele fatale la locul de muncă ar putea fi eradicate în România în următoarele decenii, dacă vor fi luate măsuri corespunzătoare. Potrivit reprezentanților Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", numărul accidentelor mortale la serviciu aproape s-a înjumătățit în deceniul anterior, însă, dacă nu sunt implementate măsuri de siguranță, se estimează că aproximativ 1.500 de lucrători vor deceda în accidente la locul de muncă, până în anul 2030. Datele sunt incluse într-un ”Manifest pentru zero decese la locul de muncă”, lansat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă. În documentul semnat de miniştri, eurodeputaţi, sindicaliști şi experţi în securitatea muncii, liderii europeni sunt îndemnați să acţioneze eficient pentru salvarea vieții angajaților.
ALEXANDRA VLAD, reporter
”Reprezentanții sindicatelor europene pledează pentru creșterea instruirii în domeniul sănătății și securității la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor aplicate, cu scopul de a pune capăt deceselor la locul de muncă până în anul 2030. Ei spun că, în lipsa unor măsuri eficiente, aproape 30.000 de oameni își pot pierde viața în accidente la serviciu, în acest deceniu, în Uniunea Europeană.”
Sindicaliștii atrag atenția și asupra reducerii dramatice a inspecțiilor la locul de muncă, la nivel european. Sunt cu jumătate de milion mai puține decât la începutul ultimului deceniu. În România numărul inspecțiilor a scăzut cu peste o treime. Un alt fenomen grav este reprezentat de afecțiunile oncologice, care duc la peste 100.000 de decese, anual. Potrivit reprezentanților Cartel Alfa, România are o problemă majoră în această privinţă, afecţiunile oncologice nefiind monitorizate suficient, nici încadrate corespunzător ca având legătură cu activitatea profesională. Data de 28 aprilie marchează, în fiecare an, și Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, menită să promoveze prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel global. Cu acest prilej, ministrul Muncii, Marius Budăi, a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care afirmă că pandemia de coronavirus ne-a arătat că un sistem de sănătate şi securitate puternic este crucial pentru protejarea mediului de lucru și a siguranței şi sănătăţii lucrătorilor.