Stirile National TV
Apele Crișului Repede, repopulate cu văduviță
Asociația Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” din Oradea a reintrodus în Crișul Repede, specia văduvița, dispărută din apele râului, de aproximativ 60 de ani. Între acțiunile derulate de asociație este și popularea sau repopularea cursurilor de apă cu specii de pești dispărute sau pe cale de dispariție. Astfel, asociația a luat decizia de a reintroduce în diferite zone ale Crișului Repede, 6000 de puieți de văduviță, dintre care 4000 în zona urbană a Crișului Repede, din Oradea.
ANDREI TOGOR, coordonator „Aqua Crisius” „Văduvița, o specie de pește din familia crapului, foarte similară cleanului a fost semnalată în 1964 în apele Crișului Repede. De atunci nu prea există referințe la această specie. Noi, practic, am reușit să facem această repopulare de la o fermă din Timișoara, dar părinții acestor pești sunt nativi din România, practic materialul biologic este autohton. Apele Crișului repede au fost repopulate cu văduviță cu susținerea sponsorului principal al Aqua Crisius, compania Eltex Recycling, o parte a materialului biologic fiind achiziționată prin intermediul inițiativei pescărești "Roata populărilor", o strângere de fonduri bazată de donațiile pescarilor de pretutindeni.”
Văduvița preferă râurile mari din zona de șes, dar și apele stătătoare.
ANDREI TOGOR, coordonator „Aqua Crisius” „Specia este importantă pentru ecosistem pentru că valorifică o nișă trofică și pentru că ea a dispărut înseamnă că a întrunit cândva toate condițiile pentru aea a supraviețui aici, iar pescarii se vor bucura de prezența acestui pește pentru că se hrănește în mod similar cu cleanul și știm că cleanul este un pește omnivor și poate fi prins în foarte multe feluri.”
Următoarea acțiune de repopulare cu pești va avea loc în toamnă, când în anumite zone din județul Bihor, vor fi introduși în mediul natural câteva mii de puieți de păstrăvi.