Stirile National TV
Apelul salvatorilor montani
1 august, Ziua Naţională a Salvatorului Montan! Ziua dedicată acestei categorii a salvatorilor de vieți nu a fost aleasă întâmplător. Este debutul celei mai grele perioade din an pentru salvamontişti, pentru că luna august este marcată, în general de foarte multe accidente pe munte și de cel mai ridicat grad de dificultate. De peste două decenii, numărul accidentelor pe munte crește constant, în această lună. În august anul trecut, circa 750 de persoane accidentate au fost salvate de pe munte, în peste 560 de acţiuni ale salvamontiștilor. În aceeași perioadă, 12 persoane și-au pierdut viața. Acum, salvatorii muntelui lansează proiectul ”-1”, prin care își propun ca, în august, să se facă un pas mic, de reducere măcar cu o persoană a numărului de accidente grave și decese pe munte.
prin telefon: SABIN CORNOIU, președinte, ANSMR ”Știm că luna august este luna cu cele mai multe accidente pe munte. Avem un trafic de turiști pe munte și încurajăm oamenii să meargă la munte, dar, din păcate, ne confruntăm și cu foarte multe evenimente și acest fapt ne obligă să atragem atenția ca turiștii să dea dovadă de prudență și responsabilitate în derulararea activităților montane și să fie alături de noi în campania permanentă pe care o derulăm, pentru a reduce numărul de accidente pe munte.”
Primele echipe de salvare montană au fost înființate oficial, în țara noastră, în 1969. Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, erau înființate echipe Salvamont în 13 localități montane din România, formate din alpiniști și schiori, pe bază de voluntariat. Prima bază Salvamont, Cristianul Mare, a fost înființată în 1970, în masivul Postăvaru. În 1972, salvamontiștii au ajuns la un nou nivel, fiind înființată Școala Națională Salvamont. A fost și semnalul că Salvamont reprezintă o structură serioasă, de mare importanță pentru societate.