Stirile National TV
Avertisment în prag de iarnă, de la Cumpăna
Iarna se apropie iar autoritățile locale sunt tot mai îngrijorate de costul energiei. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, din județul Constanța, trage un semnal de alarmă și face apel la înțelepciune din partea guvernanților, pentru ca școlile și unitățile medicale să nu rămână fără căldură, din cauza facturilor.
MARIANA GÂJU, primar, comuna Cumpăna ”Grija noastră a Administrației Publice Locale este să avem puterea să achităm tot ceea ce înseamnă consumurile de energie și gaze pentru toate instituțiile de învățământ și nu sunt puține, Liceul Nicolae Dumitrescu cu profil de alimentație publică și turism, avem campusul școlar pe care eu îl numesc un căpcăun, acel campus școlar care are și internat, are și sală de sport, are și cantină și lăsând la o parte cele 29 de clase la care se adaugă atelierele și laboratoare și unde, sincer, chiar este o grijă foarte, foarte mare. În același timp avem trei grădinițe cu program prelungit, 500 de copii, acolo 1378 de copii, o creșă 100 de copii. Deci, tot ce înseamnă educație pentru noi e pe primul loc, dar gândiți-vă trei săli de sport, complexul sportiv, Centrul Socio-Medical cu cabinete medicale, care sunt în slujba comunei, afterschool-ul, este tot ceea ce înseamnă viața și viitorul comunei noastre, educația și sănătatea pentru locuitorii comunei."
Conștientă că problema este una care ne afectează pe toți, edilul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, subliniază că aceste facturi sunt o povară foarte mare.
MARIANA GÂJU, primar, comuna Cumpăna "Sper să aibe înțelepciunea necesară guvernanții noștri și să lase viața să continue într-un mod civilizat, normal, chiar dacă este o temere pentru tot globul, nu numai în România, Europa, însă, omenirea trebuie să aibă viitor, atunci pentru ce ne-am străduit atât pentru copiii noștri, ei ce viață vor avea, însă principala noastră, subliniez grijă este să ieșim din iarnă achitând facturile și să nu ne facem noi rău unii altora. Agenții economici sunt cei care gestionează livrarea acestor utilități, fie gaze, fie energie, să nu se trezească cu profituri de mii și mii de miliarde, să nu spunem sute de mii de miliarde, iar statul pentru că noi reprezentăm instituțiile publice ale statului să-și închidă porțile. Sperăm să nu se ajungă acolo. Este dacă vreți o intervenție pe care și Asociația Comunelor din România, unde comuna Cumpăna este membră face apel de fiecare dată la înțelepciune pentru acest an. Știți foarte bine că bugetul de stat nu poate să acopere cheltuielile de funcționare de la nivelul tuturor unităților administrativ teritoriale, ori în România există 2863 de comune, 3200 de unități administrative, foarte mare grija și povara."
În comuna Cumpăna sunt numeroase proiecte în curs de finalizare, printre care pietruirea și asfaltarea mai multor kilometri de drumur