Stirile National TV
Barometrul Securității Energetice
Românii își pierd încrederea în instituțiile publice și se tem că există riscul să fie considerați cetățeni de gradul doi în Uniunea Europeană. Vinovată de această percepție ar fi clasa politică. Cel puțin așa reiese din rezultatele Barometrul Securității Energetice. Potrivit rezultatelor studiului, cetățenii țării noastre au o încredere mare în Armată, Academia Română, Biserică și NATO. În schimb, cota de încredere în Parlament, Guvern și președinție a scăzut dramatic.
REMUS ȘTEFUREAC, sociolog ”Reflectă pe de o parte starea de nemulțumire a populației acumulată, să spunem, după niște ani de criză și mai ales în acest an marcat de criza energetică, vedem o scădere, să spunem a încrederii poate în anumite instituții.”
DAN DUNGACIU, sociolog ”Barometrul este făcut pentru clasa politică, pentru a transmite anumite mesaje. Să își asume acest mesaj că nu există o politică de succes, dacă nu ține seama inclusiv la nivelul Uniunii Europene de agenda națională sau agenda națională percepută de populație. Asta nu înseamnă că români sunt anti-europeni sau că ar prefera într-un fel sau altul să iasă din Uniunea Europeană, nici vorbă de așa ceva.”
Barometrul Securității Energetice mai arată că românii sunt solidari cu moldovenii de peste Prut și sunt de acord ca țara noastră să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic, respectiv prin livrări de gaze naturale. În ceea ce privește războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, 70% dintre participanții la sondaj sunt de părere că trebuie stopat urgent. 28% cred că Ucraina trebuie ajutată, până câștigă acest război și, implicit, până când Kremlinul își retrage armata. Nu în ultimul rând, studiul mai arată că românii sunt, în continuare, pro-europeni. Diferența este, însă, că, dacă anul trecut doar 27% dintre români considerau că țara noastră trebuie să-și impună agenda proprie în raport cu Uniunea Europeană, anul acesta, majoritatea susține ideea că România ar trebui să pună accent pe interesele proprii. Barometrul Securității Energetice a fost lansat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale ”Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică.