Stirile National TV
Bolnavii de tuberculoză, trataţi în ambulatoriu
Bolnavii de tuberculoză vor putea fi tratați în ambulatoriu! Ministerul Sănătății a aprobat un ordin prin care devine operațional un program pilot ce le va permite unora dintre bolnavii de tuberculoză să fie tratați la domiciliu și în dispensare, fără a fi nevoie să petreacă o perioada îndelungată în spital.
VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății
"Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică din România şi suntem în continuare printre primele locuri din Europa. În urma eforturilor deosebite ale echipelor medicale, în ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 din primele 18 locuri cu prioritate înaltă din Uniunea Europeană şi avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv. Deci, reuşim să câştigăm bătălia împotriva tuberculozei. O să urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane euro cu finanţare internaţională, iar proiectul pe care îl anunţăm astăzi este practic o schimbare de paradigmă"
Potrivit acestuia, proiectul va reprezenta un model de bune practici pentru celelalte spitale de pneumoftiziologie din România. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a subliniat că niciun pacient care este contagios sau care are risc de a transmite boala membrilor familiei, dar şi persoanelor din jurul său nu va pleca acasă să îşi facă tratamentul.
BEATRICE MAHLER, manager Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"
"Nu va ajunge să fie tratat la domiciliu un pacient care are caverne, un pacient care are o tuberculoză extinsă, un pacient care nu-și poate să își asigure viața de zi cu zi acasă............ și tratamentul în spital. "
Proiectul, care se va derula în perioada ianuarie - decembrie, are ca obiectiv şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor de tuberculoză. El face parte dintr-un proiect mai amplu "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România", finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei pe care Ministerul Sănătăţii îl derulează timp de trei ani, în perioada 2018 - 2021. Rata de succes așteptată la tratament este de 85% și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%.