Stirile National TV
Bucureștenii și-au testat glicemia
Bucureștenii și-au putut măsura glicemia, gratuit, într-un centru comercial din Sectorul 6 al Capitalei! Inițiativa aparține Școlii Postliceale „Atlas”, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului.
ALIN NASSER, profesor, Școala Postliceală ”ATLAS”
"Suntem la a 8-a ediție a acestui minunat proiect,măsurăm glicemiile, dar nu numai aici, avem 18 locații în Sectorul 6, unde elevii școlii noastre postliceale măsoară glicemiile trecătorilor, fie a diabeticilor, fie nu. Cât de important este? Așa cum spune și titlul proiectului nostru, diabetul, este un inamic periculos, mai ales că este cea mai frecventă cauză de orbire. O altă complicație serioasă este boala cronică de rinichi, ca valori normale glicemia ar trebui să fie sub 100 de ml/dl, dar nu mai mică de 60 ml/dl, iar ca valori ridicate ca să spun așa ar trebui, pentru cineva care a mâncat în ultimele opt ore, nu mai mare de 120 de ml/dl."
VOX "-În general consumați dulciuri, cafea?
-Cafea, da, dulciuri, nu prea.
-La cât timp vă măsurați glicemia? Foarte rar, rar, foarte rar.
-Și în general valorile cum sunt?
-Tot așa! Adică valori bune? Bune! Foarte bune le am, deocamdată."
VOX "-Ce valori a avut domnul?
-109! Sunt valori normale?
-Aproape la limită, da sunt bune, dânsul spune că nu consumă dulciuri, de obicei, dar este în regulă."
VOX "-Ce valori a avut doamna? 118! Este puțin la limită, dar a consumat între timp ceva dulce.
- La cât timp vă măsurați dvs glicemia? -
Cam o dată pe lună mi-o iau glicemia, da. Am avut 110, am avut și 90 glicemie, deci nu am depășit de 120 niciodată."
CLAUDIA TEODORESCU, profesor coordonator, Școala Postliceală ”ATLAS”
"Diabetul zaharat este o boală metabolică cu evoluție lentă de foarte multe ori, la început nici nu prezintă foarte multe simptome evidente. Diabetul este de două tipuri, insulino-dependent sau de tip 1, sau cel de tip 2, cel ce se tratează cu antidiabetice orale. Cum se schimbă viața unui diabetic în momentul în care află? În momentul în care află diagnosticul sigur de diabet, trebuie să aibă loc o schimbare în primul rând în stilul de viață, deoarece trebuie să implice o alimentație corectă, activitate fizică și eliminarea unor factori nocivi cum ar fi fumatul alcoolul. O dietă cât se poate de sănătoasă, cei drept carbohidrați cântăriți, legume, fructe cu moderație deoarece în general conțin fructoză și aceasta se transformă destul de ușor în zahăr."
Această acțiune face parte din proiectul ”Școala-START pentru sănătate” organizat de Școala Postliceală ”Atlas” sub egida Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet, în fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare. Datele mai arată că unul din doi adulti cu diabet este nediagnosticat, astfel că mulți pacienți neglijează boala, iar în momentul diagnosticului complicațiile sunt deja instalate. Totuși, se estimează că mai mult de jumătate dintre cazurile de diabet zaharat tip doi pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.