Stirile National TV
Campania ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, în desfășurare
Una din opt femei dezvoltă cancer la sân în timpul vieţii, arată datele statistice, iar 80% sunt diagnosticate în fază avansată. În ţara noastră, numai anul trecut, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu boala. Cum luna octombrie este destinată prevenirii cancerului la sân, campania ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, organizată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Asociația Imunis și sprijinită de o companie farmaceutică, este menită să atragă atenția asupra pericolului depistării bolii în stadii avansate. Zilele acestea, bucureştencele au posibilitatea de a învăţa să depisteze primele simptome ale maladiei, în cadrul unui stand organizat într-un centru comercial din Capitală. În rândul voluntarilor implicați în campanie sunt și studente la Medicină, pregătite să le ofere femeilor lecţii pentru depistarea precoce a bolii.
LAVINIA HAMPU, studentă, Facultatea de Medicină ”Femeile până în 40 de ani trebuie să meargă o dată pe an la control, iar după 40 de ani trebuie să meargă de două ori la control. Noi încercăm să învățăm femeile, la acest stand, autopalparea. Să își dea ele seama, de acasă, dacă există vreun mic risc de a avea noduli sau de a avea alte semne care duc la cancerul de sân.”
VOX ”Mi se pare o iniţiativă foarte interesantă, deoarece cred că este utilă tuturor femeilor şi mă bucur că au loc astfel de evenimente.”
TIMEEA ȘUTAC, studentă, Facultatea de Medicină ”Auto-examninarea este un proces foarte important și încurajăm toate femeile să se auto-palpeze regulat. Acest lucru se face în felul următor: se ia sânul și se împarte în patru cadrane. Palparea se recomandă să se facă în sensul acelor de ceasornic, dinspre exterior, dinspre periferie, înspre interior, în vederea găsirii unor noduli sau a unor modificări. Cu trei degete sau două degete se începe ușor palparea.”
VOX ”Consideraţi că prevenţia e importană şi româncele ar trebui să fie mai bine informate în acest sens? Da, sigur, ar trebui să meargă la control în fiecare an cum a spus și domnișoara sau de câte ori simt ele nevoia.”
Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de afecțiuni oncologice la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer, în Uniunea Europeană. O mai bună cunoaştere a bolii şi diagnosticarea timpurie cresc substanţial şansele de supravieţuire. Studiile arată că, din 2008, pe plan mondial, numărul femeilor cu cancer de sân a crescut cu 22%, însă numărul de decese a scăzut semnificativ. 70% dintre cazuri au fost descoperite prin autoexaminare.