Stirile National TV
Campanie controversată, cu bannere cu medici reprezentați ca sfinți cu aureolă de coronavirus
Campanie stranie, în București, Iași, Braşov şi în alte oraşe din ţară! O artistă din Capitală a creat o serie de ilustrații înfățișând medici cu aure și în posturi de sfinți, în cadrul unei campanii derulate de o agenție de publicitate, cu scopul de a le mulțumi celor care luptă în prima linie cu pandemia de coronavirus. Una dintre aceste imagini, amplasată pe un panou publicitar, poate fi văzută şi în zona Pieţei Delfinului din Sectorul 2 al Capitalei.
OCTAVIAN IONESCU, reporter "Panouri publicitare de inspiraţie religioasă apărute peste noapte au stârnit reacţia bucureştenilor. Fie că reprezintă o icoană ortodoxă, imaginea unei zeităţi hinduse ori a unui călugăr budist, personajele de pe afişe au aureolă de sfinţenie sub forma SARS Cov-2, coronavirusul care a semănat boală şi moarte în toată lumea. Oamenii sunt nedumeriţi şi încearcă să îşi dea seama care este mesajul acestei campanii."
VOX "Nu se înţelege nimic! O blasfemie, a făcut-o un om cu capul sec."
VOX "O mare porcărie, nu mai au credinţă, nu mai au nimica."
VOX "Ce vedeţi acolo, Maica Domnului cu ochelari ce mai are acolo în mână, ce indică?"
Şi autorităţile locale au reacţionat.
DAN CRISTIAN POPESCU, viceprimar, Sector 2, Bucureşti "Am văzut panouri, blasfemii puse în Bucureşti efectiv, nu ştim încă la ce se face reclamă, poate sunt nişte minţi mai zbuciumate după izolare, nu ştiu ce se urmăreşte dar nu văd nici un scop util la care ar servi aceste imagini."
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că această campanie este “o încercare de maltratare vizuală a iconografiei creștine”. Potrivit lui Bănescu, nu este doar un demers blasfemiator, ci și o ofensă adusă categoriei profesionale a medicilor, care nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public. Contactată de cotidianul Libertatea, autoarea desenelor, Wanda Hutira, a explicat că a ales să-i înfățișeze pe medici ca sfinți sau zei pentru că personalul medical, la fel ca personaje care de-a lungul istoriei au fost beatificate, dă dovadă de altruism. În viziunea acesteia, medicii fost au fost transpuși în reprezentări sacre din mai multe religii: creștinism, hinduism, budism. În urma reacţiilor negative din partea cetățenilor și a Bisericii Ortodoxe Române, primăria Capitalei a informat că deși modul în care imaginile au fost expuse este legal, va transmite o solicitare de eliminare a acestora.