Stirile National TV
Campanie de voluntariat pentru evaluarea trotuarelor din Bucureşti
"Donează 10.000 de paşi”, campanie de voluntariat pentru identificarea condiţiilor de deplasare pietonală în Bucureşti. Locuitorii Capitalei se vor putea implica voluntar, de astăzi, în realizarea unor hărţi care vor ilustra situaţia trotuarelor din oraș. În campania iniţiată de asociaţia Optar, se pot înscrie ca voluntari cetăţenii, ONG-uri și instituţii publice, urmând ca fiecare voluntar să cerceteze traseele pietonale pe o suprafaţă dată.
ALEXANDRA GEORGESCU reporter "Organizaţia îşi propune să realizeze trei hărţi care să ilustreze situaţia trotuarelor din Bucureşti, raportate la condiţiile minime de calitate prevăzute de lege. Două dintre hărţi vor fi dedicate persoanelor cu dizabilităţi – în scaun rulant şi, respectiv, cu deficienţe de vedere -, astfel încât să se poată deplasa în oraş în funcţie de gradul de accesibilitate a trotuarelor. Cea de-a treia hartă, spun iniţiatorii campaniei, va fi pentru toate categoriile de pietoni."
Voluntarii vor identifica tipurile de obstacole de pe traseele pietonale și troturare, urmând să înregistreze datele prin completarea unui formular şi prin realizarea de fotografii cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile cu sistem Android. Fiecare voluntar implicat în proiect va avea de cercetat trasee aflate într-o suprafaţă în formă de pătrat cu latura de aproximativ 550 de metri. Bucureştenii care vor să se implice în campania „Donează 10.000 de paşi” se pot înscrie, începând de astăzi, pe lista voluntarilor, urmând ca aleerea zonelor care vor fi cercetate să se facă ulterior, după stabilirea echipelor de coordonare. Asociaţia Optar estimează că cercetarea zonelor şi cartografierea obstacolelor de pe trotuarele Capitalei se va desfăşura la sfârşitul lunii mai, după stabilirea coordonatorilor şi voluntarilor. După finalizarea proiectului din Bucureşti, aplicaţia şi conceptul campaniei de comunicare vor fi oferite gratuit oricărei comunităţi sau administraţii care fac dovada că au resursele necesare realizării proiectului în oraşul lor, spune ONG-ul.