Stirile National TV
Campanie națională de educare și informare a consumatorilor, în domeniul jocurilor video
Jocul video, o posibilitate de distracție aparent inofensivă, poate ascunde și capcane. Aproape 8 milioane de români sunt împătimiţi ai jocurilor video, arată cel mai recent studiu despre gaming-ul local.
FLORINA ILICEA, reporter ”Fenomenul jocurilor video a luat o şi mai mare amploare în perioada pandemiei, fiind o alegere atractivă de petrecere a timpului liber acasă. Utilizatorii ar trebui să fie, însă, bine informaţi cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au şi să respecte recomandările din perspectiva vârstei. În caz contrar, pot apărea surprize neplăcute.”
prin telefon: SORIN MIERLEA, președinte, InfoCons ”Cei care încep și se joacă, de cele mai multe ori, trebuie să fie foarte atenți la toți termenii și condițiile, în momentul în care descarcă sau intră pentru prima oară, pentru că avem tendința, de cele mai multe ori, doar să dăm click și să acceptăm anumite condiții, fără să citim absolut nimic.”
InfoCons a lansat o campanie națională de educare și informare a consumatorilor în domeniul jocurilor video, pentru a-i ajuta pe jucători să înțeleagă ce probleme pot întâmpona, dacă nu sunt suficient de atenți la anumite detalii. Un aspect ar putea fi legat de cheltuielile neprevăzute, dar mai sunt și altele.
prin telefon: SORIN MIERLEA, președinte, InfoCons ”Este o zonă extrem de periculoasă pentru foarte mulți. Fără să conștientizăm, ajungem să descărcăm în telefoane, în laptop-uri, în tablete, tot felul de jocuri care unele pot să fie chiar destul de invazive din punct de vedere al protecției datelor cu carecter personal. Ar trebui să fim foarte atenți, mai ales la acele jocuri în care sunt pachete separate de cumpărare, unde sunt cu plata recurentă și ne putem trezi cu plăți de mii de euro.”
Un aspect foarte important este cel privind modul în care sunt expuşi copiii. În cazul jocurilor online de echipă, se poate ajunge chiar şi la incidente de hărţuire sexuală, susţine preşedintele InfoCons.
prin telefon: SORIN MIERLEA, președinte, InfoCons ”În momentul în care discutăm de zona aceasta de jocuri, mai ales pentru copii, să fim foarte atenți, mai ales ca părinți și să vedem ce jocuri sunt și condițiile pe care le au acele jocuri, pentru a nu ne trezi cu copiii că au, după aceea, cine știe ce tipuri de atitudine.”
Potrivit studiilor de specialitate, un român se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Telefonul mobil este preferat într-un procent de 64%, urmează PC-ul sau laptop-ul, cu 60%, iar tabletele și consolele au parte de o atenție de puțin peste 15%. Datele mai arată că un jucător români cheltuie lunar o medie de aproape 9 lei pentru achiziționarea jocurilor pe telefonul mobil și 46 de lei pentru jocurile pe console. Psihologii au demonstrat că există șase tipologii de jucători. Este vorba despre jucătorul ambițios, de cel multitasking, de răbdător, de rațional, de jucătorul relaxat și de cel grăbit.