Stirile National TV
Carnea din farfuriile românilor: etichetele trebuie sa conţină date despre proveniență şi ingrediente
Se apropie sărbătorile de Paşte, iar românii se pregătesc de cumpărături.... serioase. Carnea nu poate lipsi de pe mese, dar nu întotdeauna aprovizionarea se face din magazine. Autorităţile recomandă evitarea cumpărării produselor din carne, în afara locurilor autorizate, din cauza pericolului pentru sănătate.
COSMINA STOIAN, reporter
”Consumul de carne este benefic pentru sănătate, însă, doar dacă știm să alegem carnea proaspătă și de calitate. Când mergem la cumpărături este necesar să analizăm cu mare atenție produsele din carne pe care le alegem. Este clar, carnea trebuie să fie proaspătă și să nu aibă un miros dubios. La fel de importantă este, însă, verificarea cu atenție a informațiilor de pe eticheta produsului."
CONSTANTIN POP, măcelar
”Neapărat să cumpărăm din spații autorizate. // Să luăm neapărat un document fiscal, pentru că nu atestă neapărat faptul că plătim taxe și impozite ci, cel mai important, faptul că a intrat cu factură, deci este într-un lanț de transabilitate și siguranță alimentară. Fiecare dintre noi ar trebui să citim eticheta, să ne uităm la modul de depozitare, la termenul de valabilitate al produsului, să cerem bonul fiscal și atunci vom avea siguranța că vom avea un produs conform. Depinde și de noi să respectăm ce scrie pe eticheta respectivă.”
Potrivit legii în vigoare, carnea refrigerată pe care o găsim în magazine ar trebui să fie proaspată, curată și fără aditivi ca nitriți, caragenan sau polifosfați, utilizați la creșterea perioadei de valabilitate. Pe lângă acestea, mai există și posibilitarea să luăm, fără să ne dăm seama, carne expirată sau care a fost depozitată în condiții improprii și care ne-ar putea îmbolnăvi.
SORIN MIERLEA, preşedinte, InfoCons România
”Sunt românii atenți atunci când cumpără carne? Nu prea, se uită doar la preț. Cei mai tineri sunt mai atenți, pensionarii se uită mai mult la prețuri. Culoarea de care ar trebui să vă feriți este închisă, maronie, trebuie să fie roz. Genul acesta... Cu cât carnea stă mai mult timp în vitrină, se schimbă culoarea, se oxidează.”
Etichetele trebuie sa conţină în mod obligatoriu date despre proveniența cărnii, ingredientele folosite, cantitatea netă, termenul de valabilitate, condiţiile în care a fost depozitată, numele şi adresa producătorului. De asemenea, nu are voie să lipsească ștampila sanitar-veterinară care identifică producătorul. În cazul nerespectării legii de către comercianţi, se poate ajunge chiar la suspendarea activității magazinului. Este indicat să cumpărăm carnea spre finalul perioadei de timp alocate cumpărăturilor, pentru a nu o ţine prea mult la temperaturi necorespunzătoare.