Stirile National TV
Cascada Bigăr, prăbușită din cauze naturale
Cascada Bigăr, renumită în toată lumea pentru frumusețea ei, s-a prăbuşit. Reprezentanții Romsilva susțin că incidentul s-a produs din cauze naturale. Cascada s-a format, în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate, explică specialiștii Romsilva. Explicația vine după o declarație a activistului de mediu Mircea Jumanca, în care a susținut că prăbușirea cascadei ar fi fost provocată de captarea apei de către o păstrăvărie din apropiere.
ALEXANDRA VLAD, reporter ”Reprezentanții Romsilva au precizat că nu se va interveni pentru refacerea cascadei, ci va fi lăsată să se refacă natural. Căderea de apă se va regenera, astfel, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, în zona cascadei Bigăr există urme ale unor surpări precum cea de acum, produse în trecut.”
Situată pe Valea Minișului, în Parcul Naţional Cheile Nerei -Beuşniţa, cascada Bigăr era una dintre atracțiile turistice ale zonei. În 2013, cascada Bigăr a fost inclusă, pe primul loc, într-un top al cascadelor unicat. În urmă cu patru ani, a fost reamenajată pentru turiști, aici existând un traseu special construit pentru a putea fi admirată de aproape.